Als je aan de lente denkt, denk je vast al snel aan lam. Wij maakten dit keer een mediterraans gekruide lamsrack. Daarbij gebruikten we de all-in-1 veelzijdige mix van tuinkruiden en knoflook. De rub is gemaakt met rozemarijn, salie, peterselie, laurier en gedroogde olijven voor die echte mediterrane smaak. Heerlijk van de BBQ maar natuurlijk ook prima in de oven te bereiden.
Ingrediënten
- 1 lamsrack
- 1 aubergine
- 1 courgette
- Olie of boter
- Mediterranean Rub
- Everyday Grinder
Benodigdheden
- Mes
- Snijplank
- Barbecue (of pan en oven)
- Tang
- Kernthermometer
- Aluminiumfolie
Bereidingswijze mediterraans lamsrack
Een lamsrack heeft het nodig om schoongemaakt te worden. Het vlies zal moeten worden verwijderd en de ribben schoon van vlees om verschroeiing te voorkomen. Of vraag je slager om het schoonmaken voor je te verzorgen. Dan kun je stap 2 en 3 overslaan
- Verwarm de oven voor op 150 °C, of zet de barbecue op 200 °C voor de helft voor direct bakken en de andere kant voor indirect bakken.
- Met een mes ga je de botten van de lamsrack vrijmaken. Snij met een mes het vlees van de boven en onderkant van de botten af, ook tussen de botten in haal je het vlees er uit. Dit hoef je echter niet weg te gooien en kan je mooi een andere keer gebruiken. Aan de achterkant van de lamsrack zit een dun vliesje, net zoals bij spareribs. Deze kan je aan één kant losmaken met je mes en er vervolgens zo af trekken.
- Om de botjes echt helemaal schoon te maken kan je een stukje touw binden om de bijna kale botjes. Pak een stuk touw en bindt het tegen het vlees aan om het botje heen. Maak er een knoopje in en trek het touw naar beneden. Als het goed is gaan zo de laatste stukjes vlees zo van het bot af!
- Pak de mediterraanse kruiden rub en bestrooi de lamsrack royaal aan beide kanten. Wrijf dit goed in met je handen en laat de kruiden intrekken.
- Snijdt ondertussen de groenten. Allerlei groenten zijn lekker bij dit gerecht, wij hebben gekozen voor aubergine en courgette, maar gebruikt gerust andere soorten. Als de groenten op de BBQ gebakken worden, snijdt ze dan over de lengte. Gaan de groenten in de pan, snijdt ze dan in stukken.
- Maak je dit gerecht in de oven? Dan ga je eerst de lamsrack aanbakken in de pan. Doe wat olie of boter in de pan en zet het vuur hoog. Zodra de olie of boter heet is leg je de lamsrack in de pan. Deze bak je kort op een hoge temperatuur voor korstvorming. Doe dit zeker niet te lang want anders droogt het vlees uit. Doe de kernthermometer in de lamsrack en zet deze in een ovenschaal in de oven. Op 150°C ga je de lamsrack braden tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 55°C, hiermee bereik je een prachtige rosé kleur. Het zal 10-15 minuten duren voor de kerntemperatuur is bereikt, daarna haal je de lamsrack uit de oven en laat je hem nog 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Maak je dit recept nou op de BBQ, leg de lamsrack op het rek op de kant voor direct grillen. Hier ga je de lamsrack kort aanbakken tot in een paar minuten het vlees een bruine korst heeft. Dan verplaats je het vlees naar de kant voor indirect grillen. Ook hier doe je de kernthermometer in de lamsrack en gaar je hem door tot een kerntemperatuur van 55°C is bereikt. Haal hem van de BBQ af en laat de lamsrack nog 10 minuten in aluminiumfolie rusten.
- Terwijl de lamsrack in de oven zit bak je de groenten. Doe wat olie of boter in de pan en doe daar de gesneden groenten in. Breng op smaak met de Everyday Grinder voor heerlijk gekruide groenten. Bak ze naar voorkeur en haal de pan van het vuur. Maak je dit recept op de BBQ, kruid de groenten voordat je ze bakt. De groenten kun je het best bakken als de lamsrack aan het rusten is in aluminiumfolie. Leg ze boven het stuk voor direct grillen en bak ze tot de gewenste gaarheid is behaald.
Dit recept is afgesteld op een lamsrack die van binnen nog mooi rosé is. Wil je jouw lamsrack liever medium of medium/well done, laat de kerntemperatuur dan oplopen tot 60/65 °C.
Laat je ons weten wat je van deze mediterrane twist vindt?