De lente hangt in de lucht en daarmee ook de levendige viering van St. Patrick’s Day! Terwijl we ons klaarmaken om de beschermheilige van Ierland te eren, is er geen betere manier om de feestelijke sfeer te pakken dan met een toffe barbecue. Of je nu in het groen gekleed bent of gewoon in de stemming bent voor heerlijke gegrilde gerechten, ontdek met ons de Ierse tradities en heerlijkheden om buiten te koken. Van stevige, op Iers geïnspireerde gerechten tot verrukkelijke barbecuefavorieten: dit is echt een Ierse culinaire reis. Dus steek de barbecue aan, verzamel je vrienden en familie en bereid je voor om je St. Patrick’s Day-feest naar een hoger niveau te tillen met een barbecuefeest! Weet je al wat je gaat maken? Laat het ons weten en wie weet delen we jouw recept! Dit zijn onze top recepten die je echt moet maken rond Sint Patrick.
1. Dikke sandwich met gerookt Corned Beef van brisket
Ingrediënten
- Brisket, het ‘point’ stuk van zo’n 1,5 kg
- Every Day Grinder
- Mediteranean rub
- Black Pepper grinder
- Appelcider azijn
- 1 witte kool
- 3 grote zoete aardappels
- 3 grote winterpenen
- 3 uien
- blok roomboter
Benodigdheden
- Een BBQ die afsluitbaar is
- Kolen, aanmaakblokjes, etc. voor het aanmaken van de BBQ
- SMOKE CHUNKS WHISKY
- Aluminiumfolie
- Een mes
- Een snijplank
- Een tang
- Handschoenen
- Temperatuurmeter
Bereidingswijze
>> Bekijk hier onze video bij dit recept <<
11. Top het af met eventueel nog extra chilli saus. Smakelijk!
2. Gerookte brisket Corned Beef met groenten
Ingrediënten
- Brisket, het ‘flat’ stuk van zo’n 1,5 kg
- Every Day Grinder
- Mediteranean rub
- Black Pepper grinder
- Appelcider azijn
- 1 witte kool
- 3 grote zoete aardappels
- 3 grote winterpenen
- 3 uien
- blok roomboter
Benodigdheden
- Een BBQ die afsluitbaar is
- Kolen, aanmaakblokjes, etc. voor het aanmaken van de BBQ
- SMOKE CHUNKS WHISKY
- Aluminiumfolie
- Een mes
- Een snijplank
- Een tang
- Handschoenen
- Temperatuurmeter
Bereidingswijze
>> Bekijk hier onze video bij dit recept <<1. Neem je brisket uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd eventueel teveel vetmassa weg. Masseer licht met een appelcider azijn, de zuring zorgt dat het vlees mooi mals blijft. Breng dan op twee zijden de Every Day Seasoning aan. Laat dit even staan zodat de smaken de kans krijgen in het vlees te trekken. 2. Start je rookproces op. Wij gebruiken whisky smoke chunks NIEUW vanaf dit seizoen in ons assortiment. (vijf smaken: beuk, appel, hickory, whisky en kers). 3. Laat de BBQ oplopen naar 250 graden Celcius. 4. Snijd de aardappel en wortel grof. Hol de kool een stukje uit. Vul dat met de Mediteranean Rub kruiden en royaal roomboter. 5. Pak de kool in, in aluminiumfolie. Houd een klein stukje open. 6. Leg de brisket op het rooster, direct boven de kolen en rookhout. Rook het 2 uur. 7. Na 2 uur, leg het deels gerookt brisket in een schaal en voeg water toe tot vlak onder het vleesoppervlak. Het water zorgt ervoor dat het teveel aan zout uit het vlees trekt. 8. Duw een vleesmeter in het vlees en rook de brisket nog verder door tot een core temp van 190 graden Celcius. Dit duurt ongeveer 1-1,5 uur. 9. Zodra de temperatuur is bereikt, pak het vlees en de schaal helemaal in met aluminiumfolie. Leg de half ingepakte kool ernaast om te roken. En laat alles smoren, zo’n 1,5 uur. 10 Voeg de gesneden groenten toe aan het vlees in de schaal. Dek weer goed af met de folie. Pak de kool ook helemaal in en gaar alles zo’n 1,5 verder.
Eindresultaat gerookt brisket met groenten
Neem het gerookte brisket uit de schaal. Laat het rusten, snijd het daarna in dunne plakjes, leg de groenten erbij en… smakelijk!3. Beef hammer voor Guinness Steak Pot Pie of Pulled Beef burger.
Wanneer je indruk wil maken tijdens je St. Patrick’s dag barbecue, dan moet je zeker deze beef hammer maken! Een prachtig, robuust stuk runderschenkel met een groot stuk bot dat er imposant bovenuit steekt. Het paste nog nét in onze Monolith. De beef hammer heeft een low en slow bereiding, dus geduld en tijd heb je wel nodig. Het eindresultaat is een bijzonder mals vlees dat in je handen uit elkaar valt. Het is de ideale basis voor onze Meat Pot Pie’s maar ook perfect voor een pulled beef burger. Leef je uit!
Ingrediënten
- 1 beef hammer van minimaal 2,5 kg
- Voor de mopsaus: kopje water, 1 el Whisky Pepper Sauce, 2 el Smokehouse Rub, klontje roomboter.
- Not Just BBQ Smokehouse Rub
- Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce
- Not Just BBQ Smoke Chunks Cherry
- Not Just BBQ Butcher Paper
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Schaaltje om mopsaus te mengen + kwastje
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Haal een Ierse goed stuk beef hammer bij je slager. Dag vooraf voorbereiden: 2. Maak de beef hammer ‘schoon’ door overtollig vlees en vet weg te snijden. Ook het witte vlies eraf halen. Eigenlijk is dit vergelijkbaar bij het weghalen van het vlies van spareribs. Geef een kleine inkeping en trek het vlies weg. (al vinden wij het bij spareribs wat makkelijker gaan, dus heb geduld ;-). 3. Bind rondom de beef hammer op met slagerstouw, zodat het vlees goed bijeen blijft en niet uit elkaar valt later in het garingsproces. 4. Rub het vlees goed in met de Smokehouse Rub. 5. Leg de beef hammer in een schaal, dek af met huishoudfolie en zet een nacht in de koelkast. Op de dag zelf: 6. Bereid de kamado voor op indirecte garing. Maak het vuur aan met onze Fire Starters. Breng de dome temperatuur tussen de 115 – 120 graden Celcius. 7. Maak ondertussen de mopsaus door alle ingrediënten samen even kort tegen de kook aan te brengen. Zet apart en houdt lauwwarm zodat de boter niet gaat stollen. 8. Leg de Cherry Smoke Chunks tussen de smeulende kolen. 9. Zet de beef hammer met het bot omhoog op het rooster, plaats vooraf wel een lekbakje eronder. Laat het 1 uur roken. 10. Na 1 uur roken, houd je de beef hammer op het rooster en de temperatuur gelijk en mop zeker 3 tot 4 x het vlees overdadig in met de mopsaus. Het houdt het vlees goed vochtig, geeft een ietwat knapperige korst en voorkomt uitdroging. Blijf dit doen tot je kerntemperatuur 70 graden Celcius is. 11. Zodra de 70 graden Celcius is bereikt, haal je het beenmerg uit het bot. Dit kun je doen door het door te steken met een spies, of eruit te trekken met een pincet. Let op, heet! Houd het beenmerg apart in een klein ovenvast schaaltje. 12. Pak de beef hammer in het Butcher Paper. Giet eerst wat mopsaus in het papier en nog over het vlees heen, bind goed strak dicht met het slagerstouw. 13. Zet terug op de grill tot je interne temperatuur in het vlees de 92-94 graden Celcius heeft bereikt. Dit kan, afhankelijk van het gewicht van je beefhammer enkele uren zijn. 14. Haal de beef hammer uit het Butcher Paper, smeer royaal in met Whisky Pepper Sauce, zet een half uur terug op het rooster en sluit de deksel van de barbecue. Plaats het schaaltje beenmerg ernaast. 15. De beef hammer kan nu van de barbecue. Laat het vlees minimaal een half uur rusten, sla het Butcher Paper eromheen zodat het vlees niet uitdroogt. Wil je het vlees pas een dag later gebruiken? rol het dan in een schone handdoek en leg in een afgesloten plek. Wij gebruikte het pulled beef van de beef hammer de volgende dag als vulling voor de Beef Pot Pie! Lees hier het recept. Smakelijk! You can’t go wrong, be the master!Resultaat beef hammer
4. Guinness Beef pot pie van beefhammer onder deeg
Ingrediënten pot pie
- 160 gram ongezouten roomboter
- 225 gram bierdeeg bloem
- Extra bloem voor uitrollen
- Half ei
- Mespunt zout
- Bruin bier
- 1 winterpeen
- 1 bosui
- 1 doos diepvries erwten
Bereidingswijze dag zelf:
- Verwarm de barbecue voor op 175 graden Celcius
- Maak ondertussen het bierdeeg volgens recept.
- Vet de quichvorm licht in en zet opzij.
- Rol het taartdeeg uit. Snijd grote cirkels (groot genoeg voor bodem en zijkanten quichvorm) en kleine cirkels voor het ‘dakje’ van de pie’s uit het taartbodemdeeg. Restjes taartkorstdeeg kan je steeds opnieuw rollen.
- Snijdt alle groenten klein.
- Blancheer de erwten en wortel met heet water. Laat paar minuten in heet water staan.
- Gebruik het vlees van de beefhammer en trek het los met twee vorken. Overgiet met extra Whisky Pepper saus. Voeg aan het mengsel alle groenten toe.
- Bekleed de quichvormen met grotere deegcirkels en verdeel het vleesmengsel gelijkmatig over de vormpjes. Bedek met de kleinere cirkels en knijp de randen samen om af te sluiten.
- Prik gaatjes in de bovenkant van elke taart, of 1 kruis in het midden. Dit is nodig om damp kwijt te kunnen.
- Bak 25 tot 30 minuten, tot de pastei goudbruin kleurt.
- Terwijl de pasteien worden gebakken, kan je eventueel nog een jus maken van vlees van een van je andere gerechten.