Maak je klaar om de grill aan te steken voor twee heerlijke gelegenheden! 🍔🚴♂️ Of je nu de Giro d’Italia of de Nationale Hamburger Dag viert, bij ons vind je heerlijke barbecuerecepten! Van klassieke burgers tot Italiaans geïnspireerde gegrilde lekkernijen, er is voor ieder wat wils. Hamburger dag, dat is toch zeker iedere dag? Van jong tot oud wordt blij van zo’n sappige klassieke Beef Burger van de BBQ waarbij het onmogelijk is om het netjes te eten en de sappen en saus over je kin en vingers loopt. Servetten zijn niet nodig, gewoon ongegeneerd eten. Zooooo lekker. Tijdens onze zonnige zomer filmshoot maakten we de gouwe ouwe klassiekers: vlees en kip burger. Wanneer je goede ingredienten gebruikt, proef je zó het verschil met kant-en-klare burgers. En het is helemaal niet zoveel werk als je denkt, terwijl je kolen fikken heb jij je eerste burger al klaar! Combineer het met onze andere feelgood food recepten zoals de moinkballs of chicken fajita. Lees hier stap voor stap hoe we het gerecht voorbereiden, kruiden en garen.
1. Caribbean Jerk kipburger
Ingrediënten
- 500 gram tot 1 kilo kipgehakt (ze vliegen toch wel van je bbq 😉
- 1 ei per 500 gram
- Verse koriander
- Naar smaak knoflook
- Rode ui
- 2 droge boterhammen of broodkruim
- Hamburgerbroodjes
- Not Just BBQ Caribbean Jerk Rub
- Not Just BBQ Mango Chilli Sauce
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Schaal om gehakt te mengen
- Hamburgervorm of goeie handen
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Haal goed kipgehakt bij je slager.
2. We werken dit keer op een Weber en bereiden de barbecue voor op directe warmte met een temperatuur tot 220 graden C. Natuurlijk gebruiken we goede kolen en onze Firestarters.
3. Terwijl de temperatuur oploopt hebben we genoeg tijd om voor te bereiden. Snijd de ui in ringen en de koriander fijntjes.
4. Pak een grote schaal en meng daarin het kipgehakt met 1 of 2 eieren. Voeg geroosterde broodkruimels toe indien het iets te vochtig is.
5. Voeg royaal de Caribbean Jerk Rub en de fijn gesneden koriander toe. Houd wat koriander over voor decoratie. De rub heeft alles om jouw burger lekker pittig-zoet te maken. De kick krijg je van de chilli, maar er zit ook de kenmerkende bruine suiker, piment en ook al zout, tijm, zwarte peper en een tikje kaneel in. Dus meer kruiden dan dit heb je echt niet nodig, we hebben gezorgd dat het in balans is.
6. Meng alles goed door elkaar en laat even koel rusten. Kwartiertje terug in de koeling.
7. Maak dan je hamburgers. tip: gebruik een hamburgerpers, dan zijn als je hamburgers dezelfde grootte. Maar met je handen kan zeker ook. Tip 2: maak een kleine kuil in het midden van de burger voordat je ze op de grill legt. Dit voorkomt hol trekken van de burger.
8 Barbecue klaar? Experimenteer zeker met onze Smoke Chunks. Die extra rooksmaak zorgt voor nog meer smaakbeleving!
9. Grill je burgers goud bruin, houd de deksel eraf! Je wil je burgers grillen en niet koken.
11. Leg de opengesneden broodjes er even bij zodat ze lekker krokant zijn.
12. Maak alvast je broodje op met saus en coleslaw onderop, leg de burger erop met royaal de Mango Chilli Sauce of XL Chilli Saus. Smakelijk! You can’t go wrong, be the master!
2. Klassieke gerookte vleesburger met whisky rookhout
Ingrediënten voor 2 hamburgers
- 500 gram rundergehakt van de beste kwaliteit!
- Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
- Krop botersla
- 2 Tomaten
- 2 Augurken
- 1 Rode ui
- 2 Eieren
- oud brood kleingesneden, of grove paneermeel
- Not Just BBQ smokehouse BBQ rub
- Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce
Benodigdheden
- #Weber barbecue of smoker ton
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor het aanmaken van de BBQ
- rookhout chunks whisky
- 1 Grote schaal om gehakt te mengen
- Snijplank
- Scherp mes
- Eventueel een hamburgerpers
- Barbecuetang
Bereidingswijze
>> Bekijk hier onze video bij dit recept <<
1. Neem je gehakt uit de koelkast en bereid het direct. Je gehakt is natuurlijk van goed vlees van de slager, zoals van de nek of rib en vraag om de vette variant zodat het tijdens het barbecue goed sappig blijft. Zonder die vetten wordt het een droge lap en dat wil je niet.
Start je BBQ op met onze firestarters, ze zijn zo makkelijk. Laat de BBQ oplopen naar 200 graden. Pas vlak voordat de burgers op de grill gaan voeg je onze rookhout chunks whisky toe.
2. Ondertussen voeg je aan het gehakt twee eieren toe, broodkruim en verse peterselie.
Kruid het gehakt met Not Just BBQ smokehouse BBQ rub. Meng goed door elkaar, maar niet te lang kneden zodat je de lucht erin houdt.
3. Neem een hoeveelheid (gemiddeld is een goede hamburger zo’n 100 gram, of als je voor robuust wil gaan maak ‘m dan tot 150 gram) en doe dit in de hamburgerpers. Dan zijn alle hamburgers straks netjes even groot. Heb je geen pers? Dan goed boetseren met je handen, dat is geen enkel probleem! Tip: Maak een klein kuiltje in het midden van de hamburger, zodat je tijdens het grillen niet zo’n bult bovenop krijgt en een holte van onderen, dit gebeurt wanneer het vlees uitzet door de hitte. Voor het beste resultaat, begin dan handeling 2 en 3 een paar uurtjes eerder en houd de hamburgers koel in de koelkast, dan blijft het gehakt mooi stevig.
4. Nou hup, barbecue al op temperatuur? We willen het heet! Dan het rookhout bij je kolen. Wij gebruiken rookhout chunks whisky dit keer. Maar experimenteer tussen de vijf rooksmaken die we je bieden.
5. De hamburgers kunnen op de grill. Als je het lekker vindt, kun je de buitenzijde van de hamburger nog een tikkie van de Smokehouse Rub geven. Houd de deksel er in deze fase niet op, want dan kook je de burgers en dat wil je niet. Je wil je burger lekker donkerbruin met knapperige korstjes aan de buitenkant en een sappige binnenkant.
6. Tja, en wanneer ga je je hamburger keren? Dat is jouw inzicht als barbecue ‘master’. Draai je hamburger niet te vaak, het wordt er niet mooier op. Je merkt vanzelf, wanneer de hamburger loskomt van het rooster dan is ie toe aan de andere kant.
7. Geduld. Je hamburger is bijna klaar, maar geef ‘m tijd om goed te garen. Je wilt ‘m niet rauw van binnen.
8. Snijd ondertussen de broodjes door midden. Leg ze met de snijkant naast de burgers en rooster ze kort een beetje knapperig.
9. Snijd ondertussen ook alvast de tomaat, ui en augurk in dunne plakjes. Als je wilt kun je nog meer lekkers toevoegen zoals plakjes gegrild bacon of een plak Cheddar Kaas die je de laatste 30 seconden op je burger laat mee smelten.
10. Stel je hamburger samen. Bedje van sla voor de vitaminen, en dan die dikke hamburger z’n beste saus als extra kick geven: Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce Smakelijk!
3. Pizza extravagante met bierbrood-bodem
Een pizza met een bierbrood bodem. Op het eerste gezicht een gekke combinatie maar niks is minder waar. Wij hebben gekozen voor een pizza extravagante, ofwel een goed belegde pizza met ham, spek, groenten en overladen met kaas. Dat klinkt als muziek in de oren. Een pizza maken op de barbecue is helemaal niet zo gek. Veel bekende merken verkopen pizza stenen, speciaal gemaakt zodat jij een overheerlijke pizza op de barbecue kan maken. Onze pizzasteen is van Monolith, maar ook Weber, Napoleon of The Basterd hebben deze in het assortiment.
Pizzadeeg is erg makkelijk te maken en je kan het ook kant-en-klaar kopen. Maar wil je nou eens afwijken van de standaard bodem, probeer dan onze variant. Een pizzabodem van bierbrood.
Voor bierbrood kan je in principe ieder soort bier gebruiken die je wilt. Of het nou blond, dubbel of trippel is. De smaak van het bier heeft natuurlijk invloed op de smaak en het uiterlijk van je brood. Met donkerder bier word je brood ook donkerder. Zelf gebruiken wij in dit recept een blond bier van Leffe, maar je kan ook Italiaans bier gebruiken om in dezelfde sfeer als de pizza te blijven. Een paar goede opties voor Italiaans bier zijn onder andere Peroni, Moretti of Frost.
Ingrediënten
- Not Just BBQ Bierbrood Mix
- Not Just BBQ BBQ Braai Shaker
- Not Just BBQ Smokey & Sweet Hot Sauce
- Bier naar keuze
- Een paar plakjes ontbijtspek
- Een paar plakjes ham
- Groenten naar keuze (wij gebruikten paprika, ui en champignons)
- Geraspte kaas
- Mozarella
- 2 tomaten
- Italiaanse kruiden naar keus
- 2 teentjes knoflook
Benodigdheden
- Een barbecue met pizzasteen
- Een grote en kleinere kom
- Een theedoek
- Een staafmixer
- Een grote spatel
- Een pizzasnijder
- Een mes
- Een snijplank
- Een deegroller
- Een pizzaschep
- Een knoflookpers
>> klik hier voor de link naar de video bij dit recept <<
Methode
1. Allereerst gaan we het bierbrood bereiden, deze moet namelijk een uur rijzen. Voeg in een grote kom de mix voor het bierbrood toe. Doe hier het bier naar keuze bij en kneed dit tot een luchtig deeg. Dek dit af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek een uurtje rijzen.
2. Maak ondertussen de barbecue gereed. Deze moet heet zijn, erg heet. De pizza gaan we namelijk kort op een hoge temperatuur bakken. Te lang en de onderkant verbrand, wat uiteraard zonde is. Als de barbecue een temperatuur heeft bereikt van 300°C schuif je de hete kolen voorzichtig naar de randen van de barbecue. Dit doe je om er voor te zorgen dat er direct onder de pizzasteen geen hete kolen liggen om te voorkomen dat de onderkant van de bodem te snel verbrand.
3. Terwijl het bierbrood aan het rijzen is snij je de groenten en kruid je het vlees. Zorg ervoor dat de toppings dun gesneden zijn zodat ze weinig tijd nodig hebben om te garen onder de barbecue. Voor de groenten hebben wij paprika, rode ui en champignons gebruikt. Maar hier kan je in variëren door bijvoorbeeld artisjok, olijven of courgette toe te voegen.
4. Voor het spek hebben wij gekozen voor ontbijtspek dat in dunne plakken is gesneden bij de slager, evenals voor de schouderham. Ook voor het vlees kan je variëren in soort, chorizo of peperoni is ook erg lekker op de pizza. Kruid het vlees met de BBQ Braai shaker aan beide kanten naar smaak. Begin met wat minder kruiden en voeg meer toe naar smaak, deze shaker is erg vol van smaak namelijk.
5. De tomatensaus is erg makkelijk te maken en heeft slechts 2 ingrediënten: tomaten en Italiaanse kruiden. Wij hebben gebruik gemaakt van tomatenblokjes uit blik, maar je kan hier ook prima verse tomaten voor gebruiken. Voor een gladde structuur raden we aan om met een staafmixer de tomaten te pureren, maar het is niet perse nodig. Voeg hier de Italiaanse kruiden aan toe en mix door elkaar.
6. Na een uur is het deeg van het bierbrood klaar om uitgerold te worden. Rol met een deegroller het deeg uit tot het dunner is dan je eigenlijk wilt hebben. Op de barbecue zal het deeg dikke worden door het garen. Voordat je de pizza gaat beleggen wordt het aangeraden om hem op een pizzaschep te leggen zodat je hem zo eenvoudig op de pizzasteen kan laten glijden.
7. Beleg de pizza met je favoriete toppings. Begin met de tomatensaus, voeg dan wat plakjes spek en ham toe en daarboven op de gekozen groenten. Bestrooi met kaas en plakjes mozzarella. Ben je fan van pittig eten? Dan raden wij ten sterkste aan om wat van de Smokey & Sweet Hot Sauce toe te voegen.
8. Leg voorzichtig de pizzasteen op de barbecue en schuif de pizza hierop. Doe de deksel dicht en laat de pizza ongeveer 5 minuten bakken. Na 5 minuten kan je voorzichtig de bodem optillen om te kijken of deze niet aan het verbranden is. Als dit niet het geval is kan je hem nog iets langer laten liggen tot deze krokant is en de kaas goed gesmolten.
9. Haal de pizza extravagante van de barbecue af als deze klaar is en snij in stukjes. Enjoy!