4 X KONINGSDAG BBQ INSPIRATIE RECEPTEN
🇳🇱🔥 Koningsdag komt eraan… en het is tijd om te barbecueën als een koning 🔥👑 Elk jaar vieren we in Nederland Koningsdag. Een bruisende nationale feestdag vol oranjetrots, straatfeesten en natuurlijk… fantastisch eten. En zelfs als je geen Nederlander bent, is dit het perfecte excuus om de barbecue aan te steken en mee te doen aan de festiviteiten, waar ook ter wereld. 🌍
We hebben onze 4 BBQ-recepten op een rijtje gezet die jouw Koningsdag (of welke dag dan ook) onvergetelijk zullen maken:
✅ Mini kiptaco’s. Eén smakelijke hap. Echt verslavend
✅ Moink balls. Perfectie omwikkeld met bacon
✅ Jalapeño poppers. Pittige snack voor onze dappere koningin 🔥
✅ Döner kebab van in melk gemarineerd kalfsvlees. Mals en sappig
🌍 Ja, we verkopen ze wereldwijd. Dus waar je ook bent, je kunt grillen als een echte Hollandse BBQ-koning of koningin!
Heb je al een feestmaal gepland? Laat ons zien wat je aan het grillen bent! Tag ons en wie weet delen we jouw gerecht met de Not Just BBQ-familie. 👑🔥🍖
1. Mini Chicken Fajita Taco’s
Deze in-een-hap-weg taco’s zijn ideaal voor een zonnige dag in de tuin, bij je voordeur op de vrijmarkt of een informeel feestje. Deze smaakvolle taco’s zijn gevuld met sappige gegrilde kip en een kleurrijke mix van verse groenten met een pittige chilli saus voor een echte smaakexplosie. Een gegarandeerde hit bij vrienden en familie!
Ga jij dit gerecht bereiden deze Koningsdag? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je sociale media.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- 4 grote tortilla’s
- 3 eetlepels roombotergram
- 500 gram Pulled Chicken van kippendijfilet
- 200 gram crème fraîche
- 6 plakjes cheddar in blokjes gesneden
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- Not Just BBQ Chipotle Chilli Rub
- Not Just BBQ Beer Can Chicken
- XL Red Chilli Hot Sauce
Benodigdheden
- Kamado barbecue
- Houtskool
- Snijplank
- Uitsteekvorm
- Scherp mes
- Vuurvast muffinvorm
- Schaal
>> Bekijk HIER de step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Verwarm de bbq tot 200 graden, indirecte garing.
2. Rub de kipdijfilets royaal met Beer Can Chicken. Leg de kipdijfilets op het rooster, op indirecte hitte! En grill kort tot een interne temperatuur van 78 graden is bereikt. (Half uurtje ongeveer)
3. Snijd ondertussen zoveel mogelijk rondjes uit de tortilla’s. Gebruik de ringvorm.
4. Mix gesmolten roomboter met Chipotle Chill rub (erg spicy/heet, dus matig). Haal de tortilla’s hier doorheen. Keer de metalen muffinvorm ondersteboven en zet de tortilla’s tussen de ‘cups’. Zet voor 5 minuten in de grill en laat afkoelen. Het afkoelen is enorm belangrijk, omdat dit de fase is dat de taco hard wordt en zijn vorm behoud.
5. Snipper de rode paprika en ui, en bak die kort in een ovenvaste schaal of op de Monolith grill ring.
6. Meng in een kom de uit elkaar getrokken kip (pulled chicken), kort gebakken paprika in blokjes, gebakken rode ui, crème fraîche, blokjes cheddar en een eetlepel Chipotle Chill rub.
7. Vul elke taco met de mix en bestrooi met cheddar. Zet de taco’s naast elkaar in een ovenschaal. Verwarm 5 minuten in de nog warme bbq tot de cheddar smelt.
8. Besprenkel met XL Red Chilli hot sauce
2. MOINK-ballen
Op Koningsdag heb jij fingerfood nodig. En snel-klaar-lekker-makkelijk bbq recepten die staan te roken tijdens alle festiviteiten. Weinig omkijken naar en wel ongelooflijk lekker en ideaal om uit te delen met je vrienden. BBQ-snacks die je gemakkelijk op de barbecue kan bereiden.
Voor wie de term niet kent, moink balletjes zijn gekruide gehaktballetjes, omwikkeld in spek met een laag barbecuesaus eroverheen. De term MOINK komt van Moo, voor het gehakt van de rund, en oink voor het spek van de varken. Deze balletjes worden indirect gegaard en gerookt, wat zorgt voor een heerlijk mals balletje met een overheerlijke rooksmaak.
Benodigdheden
- 300g gerookt ontbijtspek
- 750g rundergehakt
- 1 ei
- 60g paneermeel
- 118ml melk
- NJBBQ Smokehouse BBQ Rub
- NJBBQ Original Marinade
- cocktailprikkers
- kernthermometer
Bereidingswijze
- Maak de barbecue gereed voor indirect grillen bij een temperatuur tussen de 110-120℃
- Voeg alle ingrediënten, behalve de marinade en het spek, toe aan het gehakt en kneed goed door. Zorg dat de balletjes net iets kleiner zijn dan een golfbal. Je kan ze altijd groter maken natuurlijk, maar dan zal de bereidingstijd en -temperatuur iets anders worden.
- Nadat je de balletjes hebt gerold, omwikkel je ze met spek. Mocht het spek uit zichzelf niet goed blijven plakken, steek er dan een cocktailprikker doorheen. Steek in 1 balletje de kernthermometer.
- Leg de balletjes boven het indirecte gedeelte van de barbecue, doe de deksel op de barbecue en laat de balletjes grillen tot een kerntemperatuur is bereikt van 60℃. Hoe groter de moink-balletjes zijn geworden, hoe langer dit duurt.
- Als de balletjes de gewenste kerntemperatuur hebben bereikt bestrijk je ze met de NJBBQ Original BBQ sauce. Dit kan je een aantal keren doen voor een dikkere laag saus, maar is niet per se nodig.
- Als de balletjes een kerntemperatuur van 70℃ hebben bereikt zijn ze klaar en mogen ze van de barbecue af.
Om je vingers bij af te likken, letterlijk. Dus kijk uit, want deze balletjes vliegen de goal uit!
3. Jalapeño Poppers op je barbecue, voor onze koningin!
Een beetje temperament, speciaal voor onze koningin Maxima. En dus wat meer pit, zodat de voetjes van de vloer kunnen, want dansen dat kunnen ze in Argentinië. Deze week luidt de herfst zich aan en dat vraagt om iets meer hitte. Vind je ook niet? Ons Not Just BBQ team maakte deze Jalapeño pepers gevuld met roomkaas, kruiden en lekker wat spek eromheen. We beloven je, die poppen zó van je bord. Dus maak er lekker veel.
Ingrediënten
- Veel groene en rode pepers
- Roomkaas
- Geraspte kaas
- Ontbijtspek
- Not Just BBQ Louisiana Cajun rub
- Not Just BBQ Chipotle Chilli rub
- Not Just BBQ Black Pepper
- Not Just BBQ Salt
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor gereedmaken van je BBQ
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Schaaltje om de vulling te roeren
- Lepeltje
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Prepareer je barbecue met deksel, voor indirecte hitte. Minimale temperatuur 110 graden C. De firestarters kunnen je helpen met je vuur.
2. Snijd de pepers doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten.
3. Meng de roomkaas met de geraspte kaas en de Louisiana Cajun rub seasoning kruiden. Die zijn pittig zoet.
4. Vul elke halve peper met een flinke theelepel van de kaasmix
5. Snij de ontbijtspek doormidden en wikkel een halve plak om de gevulde peper.
6. Strooi Chipotle Chilli rub over de spek. Let op want dit is best spicy.
7. Gaar de pepers zo’n 15 minuten tot de spek goudbruin is, de kaas gesmolten en de jalapeño pepers iets zachter.
8. Smeer de pepers de laatste paar minuten in met een beetje barbecue saus. Laat ze iets afkoelen voordat je ze serveert.
4. Döner Kebab van kalfsvlees gemarineerd in melk
Döner kebab is een populair vleesgerecht dat zijn oorsprong vindt in de Turkse keuken, maar inmiddels wereldwijd bekend en geliefd. Mals, dun gesneden plakjes gegrild vlees, meestal geserveerd in een broodje met knisperige groenten.
Wij maakten dit recept de ‘easy way’. Traditioneel wordt döner kebab bereid met lamsvlees of rundvlees dat aan een grote verticale spies wordt geregen en langzaam wordt gegrild terwijl het ronddraait. Wij marineerde het vlees in melk en bevroren het, zodat je makkelijker superdunne plakjes kunt snijden. We gebruikte kalfsvlees om döner kebab te maken, omdat het een zachtere smaak en textuur geeft aan het gerecht, erg lekker.
Krijg je al trek? Ga je dit gerecht bereiden? Laat ons weten hoe het eindresultaat was!
TAG #notjustbbq in je social media en we delen het met alle bbq-fans. Je kunt ons ook vinden op Instagram, Facebook en Pinterest.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- Kalfsvlees van de platte bil
- 1 ui
- Melk, 500 ml
- Scheutje azijn
- 4 Turkse broodjes
- 1/2 wortel
- Kwart rode kool
- Halve krop ijsbergsla
- Not Just BBQ Chimichurri Rub
- Not Just BBQ Salt & Pepper shaker
- Not Just BBQ Chilli Garlic Saus
- Not Just BBQ Habanero XL hot sauce
Benodigheden
- Kamado barbecue (we gebruikten onze Monolith Icon met de Fireplate Plancha grillplaat)
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Not Just BBQ Butcherpaper
- Snijplank
- Schaal
Bereiding
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Leg het vlees in een schaal en giet de melk erover.
2. Snijd de ui in halve ringen en voeg ze toe aan het vlees. Breng op smaak met zout, peper en chimichurri rub en een scheutje azijn. Laat het vlees circa 2 uur marineren in de koelkast.
3. Haal het vlees uit de marinade, verpak het in plastic folie en leg het minimaal 5 uur (of een nachtje) in de diepvries.
4. Snijd de wortel, rode kool en sla in dunne reepjes en meng ze.
5. Bak de pitabroodjes af op de bakplaat.
6. Snijd het bevroren vlees in heel dunne plakjes, voeg chimichurri rub toe (niet teveel!) en bak op hoog vuur.
7. Snijd de broodjes open en vul ze ROYAAL! met salade, gebakken kalfsvlees en de sauzen.
8. Natuurlijk kan kebab niet zonder een sausje.
Dus wij pakten de Chilli Garlic Sauce en deden dat royaal over de broodjes. Voor extra chilli lovers stond de Habanero XL hot sauce klaar. Lekker!!!!
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Resultaat Kebab van kalfsvlees
Meer snack vleesgerechten van de barbecue? Bekijk onze andere recepten:
Welk recept ga jij deze Koningsdag maken? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!