Moeder houdt van verrassingen en groenten op Moederdag. Dus deze ‘taart’ wordt jouw succes, met een zelfgebakken deegdak en een heerlijke vulling die je naar eigen keuze kunt maken. In dit recept maakten we een dag van tevoren een Beef Hammer en gebruikten het pulled beef om de hartige mini pies te vullen.
Maar je kunt natuurlijk ook je eigen variant maken met snel gegrild lamsvlees of een stukje zalm grillen en in kleine stukjes toevoegen aan de vulling. Veel plezier! En het grote voordeel: je kunt de potjes als een dag van te voren vullen en klaarzetten. Op Moederdag is de enige handeling om de hittebestendige bakjes op de barbecue te zetten, en in 30 minuten ben je klaar! Het deeg maak je natuurlijk zelf want het voegt een extra verrassingselement toe aan je gerecht. Wij helpen je met onderstaand recept.
Ingredienten beefhammer (of gebruik vis of lam)
- 1 beefhammer (2-2,5 kg)
- Not Just BBQ butcherpaper
- Not Just BBQ Smoke Chunks Cherry
- Not Just BBQ smokehouse rub
- Not Just BBQ Whisky Pepper Saus
Ingredients pot pie
- 160 gram ongezouten roomboter
- 225 gram bloem
- Extra bloem voor uitrollen
- Half ei
- Mespunt salt
- Bruin bier
- 1 winterpeen
- 1 bosui
- 1 doos diepvries erwten
- Not Just BBQ butcherpaper
Bereidingswijze dag vooraf
- Snijdt het vlies, overtollig vet van het vlees.
- Bindt rondom op met slagerstouw.
- Rub in met de Smokehouse kruiden
- Stel de barbecue in voor indirect garen, dome temperatuur op 115-120 graden C
- Maak een mopsaus waarmee je het vlees goed blijft insoppen. Wij gebruikten kopje water, 1 el Whisky Pepper saus, 2 el Smokehouse rub, klontje roomboter), even aan de kook brengen en klaar.
- Leg kersen rookhout op de smeulende kolen.
- Zet beefhammer staand op rooster, lekbak eronder.
- Na een uur roken kan je hierna gaan starten met zo’n 3 tot 4 x moppen van het vlees. Vlot doen, want de warmte in de BBQ wil je optimaal houden.
- Zodra de beef hammer kerntemperatuur 70 graden Celcius heeft, haal je beenmerg eruit met spies/pincet of druk door naar onder. Bewaar het merg apart.
- Pak beefhammer in met butcherpaper. Strak inpakken met slagerstouw en giet er eerst een beetje mopsaus bij.
- Zet terug op grill en gaar door tot 92-94 graden.
- Haal de beefhammer uit het butcherpaper. Smeer de beefhammer royaal in met pepersaus en zet half uur terug op het rooster. Zet het schaaltje beenmerg erbij.
- Laat daarna het vlees half uur rusten, sla het butcherpaper eromheen om de warmte een beetje te behouden. Wanneer je langer laat rusten, rol er dan een schone oude handdoek omheen en leg in een koelbox/tas.
Maak vandaag ook alvast het deeg voor de pot pie’s. Wel zo handig. Het recept is simpel:
- Voeg roomboter, bloem, half ei en snufje zout bij elkaar in een kom en kneed tot een stevig deeg. Is het nog te kruimelig kneed het dan verder met je warme hand.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Een dag mag ook.
Bereidingswijze op de dag zelf
- Verwarm de barbecue voor op 175 graden Celcius
- Vet de quichvorm licht in en zet opzij.
- Rol het taartdeeg uit. Snijd grote cirkels (groot genoeg voor bodem en zijkanten quichvorm) en kleine cirkels voor het ‘dakje’ van de pie’s uit het taartbodemdeeg. Restjes taartkorstdeeg kan je steeds opnieuw rollen.
- Snijdt alle groenten klein.
- Blancheer de erwten en wortel met heet water. Laat paar minuten in heet water staan.
- Gebruik het vlees van de beefhammer en trek het los met twee vorken. Overgiet met extra Whisky Pepper saus. Voeg aan het mengsel alle groenten toe.
- Bekleed de quichvormen met grotere deegcirkels en verdeel het vleesmengsel gelijkmatig over de vormpjes. Bedek met de kleinere cirkels en knijp de randen samen om af te sluiten.
- Prik gaatjes in de bovenkant van elke taart, of 1 kruis in het midden. Dit is nodig om damp kwijt te kunnen.
- Bak 25 tot 30 minuten, tot de pastei goudbruin kleurt.
- Terwijl de pasteien worden gebakken, kan je eventueel nog een jus maken van vlees van een van je andere gerechten.
Serveer de pot pie’s warm en dampend. Eventueel met een frisse salade en een gepofte aardappel erbij. Serveer met jus en pittige assortiment chilli sauzen.
Fijne Moederdag!