Breng dit jaar je Thanksgiving-maaltijd naar de grill!
Verras je familie en vrienden met een keuze uit deze makkelijke, luxe en verrukkelijke barbecue recepten met boterzacht vlees dat iedereen zal smaken. Wat kies je?
Een rokerige, zachte bavette met koffiekruiden, de sappige tomapork aan het bot met spruitjes en bacon, de sappige, verfijnde gevulde kwartel met aardappelpoffertjes en gekaramelliseerde witlof of de perfect gebakken taurus steak met knapperige pastinaak chips! Geniet deze Thanksgiving in BBQ-stijl!
We hebben de recepten voor je uitgewerkt met foto’s en zelfs filmpjes op YouTube zodat je stap-voor-stap ziet hoe je ze maakt. Hoe makkelijk!
We wensen je heel gezellige Thanksgiving, geniet van elkaar en je gerechten. We maakten voor je:
🥩 Bavette with coffee rub
🍖 Tomapork with Brussels sprouts
🍗 Stuffed quail with potatoe poffertjes
🥩 Taurus steak with parsnip chips
1. Botermalse bavette met coffee rub
De bavette, ook wel de biefstuk van de grill genoemd. Het is een groot stuk, supermals vlees dat wel even je aandacht nodig heeft, maar snel perfect te grillen is. Daarom is bavette een favoriet mals vlees voor de barbecueër en je gasten zullen er dol op zijn. Het smelt op je tong, heeft een fijne textuur en past perfect bij kruiden het leent zich ook goed om te vullen met iedere vulling die je lekker vindt.
Tijdens onze filmopnames maakte onze gastbarbecueër een klassieke bavette met koffierub. Een volledig gedetailleerd recept met how-to foto’s en alle ingrediënten vind je op onze blog.
Ga je dit gerecht maken? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest. YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
(hoeveelheid voor 4 personen)
- Bavette van Black Angus, zo’n 1,5 kilo
- Olijfolie
- Not Just BBQ Coffee Rub
- Not Just BBQ Smoke Wood Whisky
Benodigdheden
- Kamado barbecue ( wij gingen voor de Black Bastard)
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Kernthermometer
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<![]()
Snelle recept stappen:
- Rub de bavette met een beetje olie en bestrooi met de Coffee Rub.

- Grill de bavette indirect op een voorverwarmde barbecue van 125 graden Celcius, tot de kerntemperatuur 48 graden Celcius bereikt.
- Grill nu kort de bavette direct boven de kolen, voor een knapperige, goudbruine laag.
Laat hierna de bavette zeker 15 minuten rusten, dek losjes af met wat aluminiumfolie. Snijd daarna het vlees in zeer dunnen plakje. Maar let op hoe je snijdt! Aan de bavette kan je duidelijk zien hoe de draden van het vlees lopen, dus snijdt altijd haaks op de lijn. Dit voorkomt dat je vlees taai te kauwen is.
2. Tomapork whisky varkens ribroast met spruiten op je BBQ
Robuust recept met een feestelijk tintje. Onze Not Just BBQ chefs gingen tijdens onze outdoor winter barbecue dag aan het werk met een prachtig stuk varkens ribroast. Imposant door het volume en bot, een echt winters gerecht dat prima voor de feestdagen te bereiden is. Het is de tomahawk steak van het varken. Het vlees is redelijk makkelijk te maken, vooral de thermometer in de gaten houden!
Een echt Thanksgiving recept met spruiten, zo klaargemaakt dat echt iedereen het lust! Want we maakten deze winterse groenten ook op de barbecue gecombineerd met friszoete appel en zoutig spek. Al onze gasten smulden ervan, ze waren zo verrast!
Ga je dit gerecht maken? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
(hoeveelheid voor 4 personen)
- Varkens ribroast 700 gram
- Speklap in blokjes 160 gram
- 2 eetlepels whisky
- Spruitjes klein
- Stevige frisse appel
- Rozijnen
- Zak cranberries
- Harde suiker
- Olijfolie
- Not Just BBQ Steak & Chops shaker
- Not Just BBQ firestarters
- Not Just BBQ Smoke Wood Whisky
- Not Just BBQ Mustard & Smoke saus
Benodigdheden
- Kamado barbecue ( wij gingen voor de Black Bastard)
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Kernthermometer
- Gietijzeren bakpan
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<![]()
Snelle recept stappen:
- Haal bij de goede slager een varkens ribroast.
- Snijd de vetlaag van het ribstuk kruislings in. Tot op het vlees, niet te diep.

- Meng de rub met 2 eetlepels whisky of rum.

- Smeer het vlees hier overdadig mee in en laat even intrekken.

- We gaan de BBQ inrichten om de Tomapork indirect te garen bij 110° Celsius.
- Start het vuur met de firestarters.
- Leg Whisky Smoke Chunks tussen de smeulende kolen.
- Leg de/meerdere Tomapork varkens ribroast op de grill. Draai om de 10 minuten de tomapork eventjes om.

- Braad de spekjes kort aan, voeg de (geblancheerde) spruitjes toe en laat rustig garen. Sluit de deksel van de bbq. Voeg 10 minuten voor serveren de kleingesneden appel en rozijnen toe.

- Warm ondertussen in een klein pannetje de cranberry’s met wat water en suiker.
- Wanneer de Tomapork een kerntemperatuur van 50° Celsius heeft bereikt gaan we over op direct garen van de Tomapork.

- Gaar de Tomapork tot een kerntemperatuur van 60° Celsius en laat 5 á 10 minuten afgedekt rusten.

Presenteer door het vlees in plakjes te snijden, het bot mag je laten zien, wel zo stoer! Serveer de groenten en cranberry’s los naast het vlees zodat iedereen zelf kan pakken. Lekker met de rokerig, pittige Mustard & Smoke saus. Smakelijk! You can’t go wrong, be the master!
3. Gevulde kwartels met aardappel poffertjes en gekaramelliseerde witlof
Dit jaar wilde we iets verfijnder gerecht maken voor Thanksgiving. Geen hele kalkoen, maar een kwartel! Iets we nog niet eerder op de barbecue hadden geprobeerd, want welke techniek pas je toe op deze zogenoemde ‘delicatesse’ en hoe smaakt het met onze Peri Peri kruiden en Fireherbs? Bij thuiskoks wordt de kwartel nog niet heel vaak bereid, en dat is jammer want deze kleine fazantsoort is snel te bereiden en heeft veel smaak.
We zijn benieuwd naar jouw mening over de kwartel, maar wij vonden het voor deze feestdagen leuk om eens iets minder grof met de barbecue bezig te zijn. Kwartel blijkt een verfijnd en licht gerecht in een uitgebreid diner. Lees hier stap voor stap hoe we het gerecht voorbereiden, kruiden en garen.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 kwartels a 200 gram
- Not Just BBQ Peri Peri Rub
- plantaardige olie
- 2 stronkjes witlof
Voor de vulling:
- 1 Lenteui
- 1/2 Appel
- 2 Oude witte boterhammen
- 1 Kleine teen knoflook
- Handvol rozijnen
- Not Just BBQ Italian Grinder
Voor het aardappel deeg:
- 2 Aardappels kruimig
- 1 Ei
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- Beetje amandelmelk
- Geraspte kaas naar smaak
- Not Just BBQ Spicy Chip Shaker
Benodigdheden
- Kamado barbecue, wij gebruiken een tafelmodel @Monolith
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor het aanmaken van de BBQ
- Not Just BBQ Fire herbs
- Aluminiumfolie
- Mes, vork
- Snijplank
- Barbecuetang
- Handschoenen
- Metaalgaren of slagerstouw
- Not Just BBQ Butcherpaper
Bereidingswijze
>> Bekijk hier onze video bij dit recept <<
1. Neem de twee kwartels uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. De kwartel is een fazantsoort en het kleinste vederwild dat je kunt consumeren. De kop van de kwartel blijft aan het karkas zitten, zodat je ook echt zeker weet dat je de juiste vogel hebt, en is van binnen al schoongemaakt. Check voor de zekerheid of alle ingewanden ook echt verwijderd zijn. Verwijder de kop met een gewone schaar, knip hiervoor vlak boven de schouder de nek door. Leg de kwartels nog even afgedekt apart.
Tip: mochten er nog iets teveel restveertjes aan de kwartel achterblijven, schroei de buitenkant van de kwartel dan licht met een hand brander of schroei ze licht aan boven het barbecue vuur. Niet te lang!
2. Start je barbecue op. Wij gebruikten natuurlijk onze eigen Firestarters, ze zijn zo makkelijk. We willen vandaag de hitte van de barbecue zo laag mogelijk houden, dus houd de kolen laag. En omdat we klein formaat vlees prepareren, zijn er niet veel kolen nodig.
3. Laat de BBQ lichtjes oplopen naar maximaal 150 graden Celcius. Sluit de luchttoevoer af wanneer het te heet wordt. 4. Voeg een klein handje Fire Herbs toe, zodra het vuur weg is en de kolen smeulen, direct op en tussen de kolen.
5. Prik de aardappelen in met een vork en pak in in aluminiumfolie. Leg ze gelijk tussen het vuur en smeulende kolen. Ze mogen goed heet worden.
6. Pak de twee sneetjes brood en rooster ze kort boven de gloeiende kolen. Sluit daarna de barbecue zodra het kan zodat de aardappelen goed stoven. Ze hebben zeker een kwartier nodig, maar dat ligt aan het formaat aardappel, dus check zelf af en toe maar er kan weinig fout gaan want ze zijn goed ingepakt.
7. Snijd ondertussen de appel, lenteui en knoflook zo klein mogelijk. Snij ook het brood, zonder de korstjes, in kleine stukjes.
8. Voeg alle droge ingrediënten bijeen. Knip er peterselie boven en kruid extra met de Not Just BBQ Italian Grinder. Vooral de rozemarijn, oregano en het beetje zout en zwart peper in deze kruidenmix werken perfect samen met het zoete van de appel en rozijnen. Schud het even goed door elkaar.
9. Vul de kwartel royaal met de droge vulling. Duw het goed naar binnen.
10. Vet de vogels licht in met een plantaardige olie en de Not Just BBQ Peri Peri Rub. Masseer het goed in met je handen. De kruiden hebben het frisse zeezout en de bruine suiker karamelliseert het vlees licht. De lichte touch van de chillipeper geeft het een tikkie pit. Niet teveel, want het mag de wildsmaak niet overheersen.
11. Pak de kwartels in, in het Butcherpaper. Wind er een slagerstouw of ijzergaren omheen en bind goed dicht.
12. Haal de gepofte aardappels uit de kolen. Schraap ze leeg en klop dit samen met het ei, goeie scheut amandelmelk, geraspte kaas en zelfrijzend bakmeel tot een redelijk dik deeg.
13. Leg de ingepakte kwartels enkele minuten een beetje hoog maar wel direct OP de kolen. Draai regelmatig. De kolen mogen niet te heet zijn, laat de barbecue open.
14. Ondertussen snijd je de witlof in de lengte, besprenkel met een beetje olie en de Not Just BBQ Peri Peri Rub.
15. Haal de kwartel uit de kolen en leg het samen met de witlof op indirect garen, zo’n 10 minuten. Sluit de BBQ en houd de BBQ temperatuur rond 150 graden Celcius.
16. Vul de holletjes in de poffertjespan met het aardappeldeegje. Zet de pan op de barbecue zodra de witlof en kwartel 10 minuten gegaard zijn. De poffertjes hebben totaal maar 8 minuten nodig. Halverweg wel even met een vorkje omdraaien, zodat je aan twee zijden licht, goudbruin gebakken poffertjes hebt.
tip: heb je geen poffertjespan? Maak kleine, niet te dikke pancakes op een hitte vaste pan.
17. Snijd borstfilets van de kwartels, en haal de 2 poten eraf. Gebruik ook een beetje van de vulling, die is heerlijk warm , zoet pittig en geurend.
18. Presenteer je gerecht met de hele kwartel, 2 halve stronkjes witlof en wat poffertjes.
Je kunt hier ook een klein culinair hapje van maken. Plaats stukjes kwartel, wat vulling en witlof bovenop een poffertje. Extra saus is niet nodig, de vulling is sappig en fris. Smakelijk!
4. Malse Taurus beef kotelet met pastinaak chips
Wil je een exclusief stukje supermals vlees met Thanksgiving? Dat bovendien niet zo lang hoeft te garen? Dan is de Taurus beef kotelet voor jou. Boterzacht en het smelt op je tong. We maakten een feestelijk chique uitvoering met pastinaak snippers en kort gegrilde trostomaat. Super simpel. En zo lekker zacht. 
Speciale dagen vragen om delicate gerechten waarbij we onszelf net wat meer uitdagen en op zoek gaan naar iets verrassends en ongewoons. Taurus runderkoteletten zijn niet het hele jaar verkrijgbaar omdat ze niet altijd zo gesneden worden.
> > BEKIJK HIER DE HOW-TO VIDEO < <
Ingrediënten
- 2x 350 gram Taurus beef kotelet
- 1 pastinaak
- Enkele takken trostomaat
- Olijfolie
- Not Just BBQ pepper & Salt shaker
- Not Just BBQ firestarters
- Not Just BBQ Smoke Wood hickory
- Not Just BBQ BBQ steak grinder
Bereidingswijze
- De Big Green egg staat ingericht op direct heat met het gietijzeren rooster er in en op ca. 200 graden.
- Schil dunne plakjes van de pastinaak (wij gebruikten een schaaf). Marineer kort in wat olie en Salt & Pepper grinder.
- Gril de groenten los op het rooster rondom tot ze een kleurtje hebben en leg ze dan even apart met het restant olie en kruiden en plaatsen dit hoger in de Big Green Egg op het RVS rooster om ze even door te laten garen.
- Dan stoken we de Big Green Egg weer iets meer op naar ca. 230 graden.
- Marineer de entrecotes kort met een beetje olie en kruiden van de BBQ steak Grinder
- Gril de entrecotes aan beide kanten op direct heat.
- Halverwege even een kwartslag draaien voor de mooie grillmarks. Let op, ze zijn snel klaar en beter te rood dan te gaar. Laat even rusten en snijdt daarna in superdunne plakjes.
- Serveer de entrecotes met de groenten ernaast en wat saus. Dit is echt een ongelooflijk zachte malse entrecote.
Snijd super dunne plakjes langs het bot. Serveer op een houten plank met daarnaast de geroosterde tomaatjes en pastinaak. Lekker met de rokerige, pittige Lemon Spicy HOT saus. of probeer alle vijf chilli sauzen, zoals de Smokey Sweet uit de Chilli Challenge set. Smakelijk!
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.














































