We hebben er even op moeten wachten maar het is eindelijk hier, weer lekker veel voetbal kijken met veel deelnemende landen. Deze weken heb je als voetbalfanaat genoeg om naar te kijken en van te genieten. En dan heb jij fingerfood nodig. En snel-klaar-lekker-makkelijk bbq recepten die staan te roken tijdens alle wedstrijden. Weinig omkijken naar en wel ongelooflijk lekker en ideaal om uit te delen met je medekijkers. BBQ EK-snacks die je gemakkelijk op de barbecue kan bereiden.
MOINK-Balletjes
Voor wie de term niet kent, moink balletjes zijn gekruide gehaktballetjes, omwikkeld in spek met een laag barbecuesaus eroverheen. De term MOINK komt van Moo, voor het gehakt van de rund, en oink voor het spek van de varken. Deze balletjes worden indirect gegaard en gerookt, wat zorgt voor een heerlijk mals balletje met een overheerlijke rooksmaak.
Benodigdheden
- 300g gerookt ontbijtspek
- 750g rundergehakt
- 1 ei
- 60g paneermeel
- 118ml melk
- NJBBQ Smokehouse BBQ Rub
- NJBBQ Original Marinade
- cocktailprikkers
- kernthermometer
Bereidingswijze
- Maak de barbecue gereed voor indirect grillen bij een temperatuur tussen de 110-120℃
- Voeg alle ingrediënten, behalve de marinade en het spek, toe aan het gehakt en kneed goed door. Zorg dat de balletjes net iets kleiner zijn dan een golfbal. Je kan ze altijd groter maken natuurlijk, maar dan zal de bereidingstijd en -temperatuur iets anders worden.
- Nadat je de balletjes hebt gerold, omwikkel je ze met spek. Mocht het spek uit zichzelf niet goed blijven plakken, steek er dan een cocktailprikker doorheen. Steek in 1 balletje de kernthermometer.
- Leg de balletjes boven het indirecte gedeelte van de barbecue, doe de deksel op de barbecue en laat de balletjes grillen tot een kerntemperatuur is bereikt van 60℃. Hoe groter de moink-balletjes zijn geworden, hoe langer dit duurt.
- Als de balletjes de gewenste kerntemperatuur hebben bereikt bestrijk je ze met de NJBBQ Original BBQ sauce. Dit kan je een aantal keren doen voor een dikkere laag saus, maar is niet per se nodig.
- Als de balletjes een kerntemperatuur van 70℃ hebben bereikt zijn ze klaar en mogen ze van de barbecue af.
Om je vingers bij af te likken, letterlijk. Dus kijk uit, want deze balletjes vliegen de goal uit!
Fajita Hasselback kip met Chipotle Chili rub
Hasselback is een term die je misschien wel kent van een van onze vorige recepten. Het is in principe een kooktruc die je gebruikt om inkepingen te maken in iets. Het wordt voornamelijk gebruikt bij aardappels, maar ook voor kipfilet is het uitstekend te gebruiken. Deze kipfilet vullen we met heerlijke gekleurde paprika en een ui, met geraspte kaas er over heen wat heerlijk gaat smelten.
Benodigdheden
- 2 kipfilets
- 1 paprika, kleur is naar voorkeur
- 1 rode ui
- Geraspte kaas
- NJBBQ Chipotle Chili Rub
- Kernthermometer
Bereidingswijze
- Bereid de barbecue voor op indirecte hitte, met een temperatuur van ongeveer 160℃.
- Snij de kipfilets in plakken, maar stop ongeveer een centimeter voordat je hem door zou snijden. Hierdoor ontstaan er inkepingen in de kip, maar heb je geen losse plakjes. Snij de ui in grove ringen en de paprika in plakken.
- Bestrooi de kipfilet met de NJBBQ Chipotle Chili rub en smeer deze ook goed in de inkepingen in. Vul vervolgens deze inkepingen met de plakken paprika en ui tot deze goed gevuld zijn.
- Leg de hasselback kipfilets op de barbecue boven het indirecte gedeelte. Doe vervolgens de deksel dicht en laat deze 15-20 minuten garen, afhankelijk van de grootte en dikte van de kipfilets.
- Voeg de laatste 5 minuten de geraspte kaas toe over de kip en laat deze heerlijk smelten.
- De kip is gaar als een kerntemperatuur van 70℃ is bereikt en er nergens meer roze stukken te bekennen zijn. Zodra dit het geval is kan de kipfilet doorgesneden worden en heb je heerlijke fajita hasselback kipfilet stukjes!
Spareribs met Sticky Ribs kruiden
Als er een bbq snack is die we niet konden overslaan, zijn het spareribs wel. Voor wie er niet van houdt om te kluiven, geen probleem. Deze ribs zijn zo mals dat het vlees er gemakkelijk af te halen is en kluiven niet nodig is, hoewel voor de liefhebber dat nog steeds kan natuurlijk. Dit recept duurt het langst, omdat spareribs zeker wel 3 uur op de barbecue moeten. Maar je kan ze zeker al voor de aankomende wedstrijd maken, en ervan genieten met de aftrap.
Benodigdheden
- Spareribs
- NJBBQ Sticky Ribs kruiden
- Olijfolie
- NJBBQ Original BBQ Sauce
- Een druipbak
- Kernthermometer
- Aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen, met een temperatuur tussen de 110-150℃.
- Zorg ervoor dat de spareribs goed schoon zijn. Eventueel loshangende stukjes vlees kan je er af snijden. Indien er een vliesje aanwezig is op de achterkant van de ribs, kan je deze er af halen door een mesje onder een hoekje te plaatsen en met een keukenpapiertje hem er verder af te trekken. Zo voorkom je dat je vingers wegglijden bij het verwijderen van het vliesje.
- Smeer de spareribs in met wat olijfolie zodat de kruiden goed blijven plakken. Bestrooi vervolgens de spareribs aan beide kanten met de Sticky Ribs kruiden en wrijf deze er goed in.
- Plaats de druipbak onder het rooster op de barbecue, en leg vervolgens de ribs op het rooster met de kernthermometer in een dik stuk vlees. Laat deze nu ongeveer anderhalf uur grillen.
- Na anderhalf uur haal je de ribs van de barbecue af en wikkel je ze in aluminiumfolie. Hier kan je eventueel appelsap of cola aan toevoegen. Dit is om ervoor te zorgen dat de warmte beter behouden wordt en de spareribs niet uitdrogen. Gril ze nu in het aluminiumfolie nog een uur door.
- Na dit uur haal je ze uit het folie en bestrijk je de spareribs met de barbecuesaus. Dit kan je meermaals doen voor een meer intense smaak, maar is niet nodig.
- De ribs zijn gaar als een kerntemperatuur is bereikt van 90℃.
Welk recept lijkt jou het lekkerst om te maken dit EK? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!
Het volledige assortiment aan rubs en kruiden vind je HIER >