6 X KONINGSDAG BBQ INSPIRATIE
Hier in Nederland staat Koningsdag voor de deur. Een dag waarop we samenkomen en vieren. En hoe kun je dat beter vieren dan de barbecue aansteken en heerlijke BBQ-snacks delen met vrienden en familie? Gelukkig hebben wij leuke inspiratie om jouw Koningsdag tot een succes te maken! Weet je al wat je gaat maken? Laat het ons weten en wie weet delen we jouw recept! Dit zijn onze top recepten die je echt moet maken rond de verjaardag van Koning Willem-Alexander.
1. Moink balls
Voor degenen die niet bekend zijn met de term, moink ballen zijn gekruide gehaktballen gewikkeld in spek met een laag barbecuesaus eroverheen. De term MOINK komt van Moo, voor rundergehakt, en oink voor varkensspek. Deze ballen worden indirect gegaard en gerookt, wat zorgt voor een heerlijk malse bal met een heerlijke rooksmaak. > > BEKIJK HIER DE HOW-TO VIDEO MOINK BALLS OP DE BBQ < <

Ingrediënten
- 300g ontbijtspek
- 750g gehakt
- 1 ei
- 60g paneermeel
- 118ml melk
- NJBBQ Smokehouse BBQ Rub
- NJBBQ Original Marinade
- Cocktail prikkers
- Kern thermometer

Bereidingswijze
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen bij een temperatuur tussen 110-120℃.
- Doe alle ingrediënten, behalve de marinade en het spek, bij het gehakt en kneed het goed door elkaar. Zorg ervoor dat de balletjes iets kleiner zijn dan een golfbal. Je kunt ze natuurlijk altijd groter maken, maar dan worden de kooktijd en temperatuur iets anders.
- Wikkel de balletjes na het rollen in spek. Als het spek uit zichzelf niet goed plakt, prik er dan een cocktailprikker doorheen. Steek de kernthermometer in 1 balletje.
- Plaats de ballen boven het indirecte deel van de barbecue, doe het deksel op de barbecue en laat de ballen grillen tot een kerntemperatuur van 60℃ is bereikt. Hoe groter de moinkogels zijn geworden, hoe langer dit zal duren.
- Als de ballen de gewenste kerntemperatuur hebben bereikt, bestrijk je ze met de NJBBQ Original BBQ-saus. U kunt dit een aantal keren doen voor een dikkere laag saus, maar het is niet noodzakelijk.
- Als de ballen een kerntemperatuur van 70℃ hebben bereikt zijn ze klaar en kunnen ze van de barbecue worden gehaald.
Om je vingers bij af te likken, letterlijk. Kijk dus uit, want deze ballen vliegen uit het doel!

2. Caveman style Tomahawk steak
Vraag: hoe holbewoner wordt je op Koningsdag? Biertje in de hand en gaan! En dan niet te lang nadenken over hoe te bereiden. Soms voelen we ons oer en denken we aan de tomahawk die we graag op de barbecue gooien. Dus de vraag aan jou: barbecue jij je Tomahawk op de grill of op holbewoner wijze? Bekijk deze video en probeer je eigen caveman barbecue ervaring. Onze NOT JUST BBQ mannen gaan deze keer voor Caveman Coffee > > BEKIJK HIER DE CAVEMAN BBQ VIDEO < <




Bereidingswijze
- Snijd grof vet van het vlees en snijd de vetrand in tot op het vlees en omwikkel het bot met aluminiumfolie.
- Marineer met de Coffee Rub en laat het zolang intrekken als u wilt
- Steek de houtskool aan en breng op een hoog vuur van ongeveer 220 graden tot de vlammen weg zijn.
- Leg nu de Tomahawk plat op de kolen en houd hem daar ongeveer 3-4 minuten (afhankelijk van de dikte).
- Draai het vlees om en herhaal.
- Meet ondertussen de kerntemperatuur, breng deze op 54 graden voor mediumrare.
- Laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten en geniet!
3. Juicy beef burger op je grill
Een goede sappige hamburger gaat er altijd in, naast je bier. Jong en oud zullen blij zijn met zo’n sappige klassieke Beef Burger van de bbq waarbij het onmogelijk is hem netjes op te eten en de sappen en saus over je kin en vingers lopen. Servetten zijn niet nodig, gewoon ongegeneerd eten. Zooooo lekker. Tijdens onze filmopname maakten we de goede oude klassieker: beefburger. Als je goede ingrediënten gebruikt, proef je het verschil met kant-en-klare burgers. En het is minder werk dan je denkt, terwijl je kolen branden heb je je eerste burger al klaar! Combineer het met onze andere feel-good food recepten zoals de moinkballs of de chicken fajita. Bekijk > HIER < HOE STAP VOOR STAP JE BURGER TE MAKENGebruikte producten
Quick recipe steps
- Bereid je bbq voor op een hete grillsessie op 200 graden celcius.
- Voeg eieren, paneermeel en verse peterselie toe aan het gehakt.
- Kruid het met Not Just BBQ smokehouse BBQ Rub en meng goed maar kneed niet te lang.
- Gebruik een hamburgerpers of goede handen, om je burgers te modelleren. Tip: maak een klein kuiltje in het midden, zodat de burger niet hol en ongelijk wordt.
- Klaar voor de barbecue? Voeg ons Whisky rookhout toe
- Grill bruin en krokant, met het deksel UIT! Je wilt niet koken, je moet grillen!
- Snijd de groenten en broodjes in plakjes, grill de broodjes tot ze knapperig zijn.
- Bouw in laagjes je burger en wees royaal met de Whisky Peper Saus.
4. Beer can chicken op de barbecue
Heerlijk, een hele kip indirect grillen waarbij gebruik wordt gemaakt van een gedeeltelijk gevuld blikje bier dat vóór het koken in de holte van de kip wordt geplaatst. De kip staat dan met de poten verticaal op het blikje en wordt langzaam gegaard op indirect vuur. Dit proces is bedoeld om vocht toe te voegen aan het gerecht, en de stoom van het bier zorgt dat de kip van binnenuit stoomt en extra smaak geeft aan het gerecht. > > BEKIJK HIER DE HOW-TO VIDEO < <Ingrediënten
- 330 ml gemberbier of ander bier
- 1 hele kip (ongeveer 1.3 kg)
- NJBBQ beer can chicken rub
- 4 theelepels hoisin saus
- NJBBQ Mango Chili sauce
- Kern thermometer
Bereidingswijze
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen.
- Open het blikje gemberbier, dep de kip droog met keukenpapier en bestrooi hem royaal met de beer can chicken kruiden.
- Schuif de kip voorzichtig over het blikje bier. Trek de twee poten heen en weer, zodat het blikje en de poten samen drie poten vormen.
- Leg de achterkant van de kip met het blikje op het koelste deel van het barbecuerooster. Draai de kist naar het warmste deel en leg het deksel op de barbecue. Grill de kip ongeveer 45 min.
- Bestrijk de kip rondom met wat hoisinsaus en grill nog 10 minuten met het deksel op de barbecue. Draai de kip af en toe zodat alle kanten goed verhit zijn.
- Controleer of de kip gaar is door een stuk van de kip open te snijden. Is de kip roze? Leg hem dan terug op de barbecue! Als de dijen een temperatuur van 75°C hebben, is de kip gaar.
- Haal de kip met het blikje van de barbecue en laat het 5 minuten rusten. Verwijder voorzichtig het hete blikje en verdeel de kip in stukken.
- Geniet ervan!
5. Jalapeño Poppers op je barbecue, voor onze koningin!
Een beetje temperament, speciaal voor onze koningin Maxima. En dus wat meer pit, zodat de voetjes van de vloer kunnen, want dansen dat kunnen ze in Argentinië. Deze week luidt de herfst zich aan en dat vraagt om iets meer hitte. Vind je ook niet? Ons Not Just BBQ team maakten deze Jalapeño pepers gevuld met roomkaas, kruiden en lekker wat spek eromheen. We beloven je, die poppen zó van je bord. Dus maak er lekker veel.
Ingrediënten
- Veel groene en rode pepers
- Roomkaas
- Geraspte kaas
- Ontbijtspek
- Not Just BBQ Louisiana Cajun rub
- Not Just BBQ Chipotle Chilli rub
- Not Just BBQ Black Pepper
- Not Just BBQ Salt
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor gereedmaken van je BBQ
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Schaaltje om de vulling te roeren
- Lepeltje
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Prepareer je barbecue met deksel, voor indirecte hitte. Minimale temperatuur 110 graden C. De firestarters kunnen je helpen met je vuur.
2. Snijd de pepers doormidden en verwijder de zaden en zaadlijsten.
3. Meng de roomkaas met de geraspte kaas en de Louisiana Cajun rub seasoning kruiden. Die zijn pittig zoet.
4. Vul elke halve peper met een flinke theelepel van de kaasmix
5. Snij de ontbijtspek doormidden en wikkel een halve plak om de gevulde peper.
6. Strooi Chipotle Chilli rub over de spek. Let op want dit is best spicy.
7. Gaar de pepers zo’n 15 minuten tot de spek goudbruin is, de kaas gesmolten en de jalapeño pepers iets zachter.
8. Smeer de pepers de laatste paar minuten in met een beetje barbecue saus. Laat ze iets afkoelen voordat je ze serveert.
6. Bierbrood pizza

Ingrediënten
-
Bier naar keuze
-
Een paar plakjes spek
-
Een paar plakjes ham
-
Groenten naar keuze (wij gebruikten paprika, ui en champignons)
-
Geraspte kaas mozzarella 2 tomaten
-
taliaanse kruiden naar keuze of gebruik de Italian Grinder
-
2 teentjes knoflook
- Eerst gaan we het bierbrood voorbereiden, het moet een uur rijzen. Doe de bierbroodmix in een grote kom. Voeg het bier van uw keuze toe en kneed tot een luchtig deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plaats.
- Bereid ondertussen de barbecue voor. Deze moet heet zijn, heel heet. We gaan de pizza kort bakken op een hoge temperatuur. Te lang en de bodem verbrandt, wat natuurlijk zonde is. Als de barbecue een temperatuur van 300 °C heeft bereikt, schuif je de hete kolen voorzichtig naar de randen van de barbecue. Dit doe je om ervoor te zorgen dat er geen hete kolen direct onder de pizzasteen liggen om te voorkomen dat de bodem te snel verbrandt.
- Terwijl het bierbrood rijst, snijdt u de groenten en kruidt u het vlees. Zorg ervoor dat de toppings dun gesneden zijn, zodat ze weinig tijd nodig hebben om onder de barbecue te garen. Voor de groenten gebruikten we paprika, rode ui en champignons. Maar je kunt hiermee variëren door bijvoorbeeld artisjok, olijven of courgette toe te voegen.
- Voor het spek kozen wij voor spek dat dun gesneden was bij de slager, evenals voor de schouderham. Je kunt ook variëren in soort van het vlees, chorizo of peperoni zijn ook erg lekker op de pizza. Kruid het vlees met de BBQ Braai shaker aan beide kanten naar smaak. Begin met minder kruiden en voeg naar smaak meer toe, want deze shaker is erg vol van smaak.
- De tomatensaus is heel eenvoudig te maken en heeft slechts 2 ingrediënten: tomaten en Italiaanse kruiden. Wij gebruikten tomaten in blokjes uit blik, maar je kunt hiervoor ook verse tomaten gebruiken. Voor een gladde textuur raden wij aan de tomaten te pureren met een dompelblender, maar het is niet noodzakelijk. Voeg de Italiaanse kruiden toe en meng door elkaar.
- Na een uur is het bierbrooddeeg klaar om uitgerold te worden. Rol het deeg met een deegroller uit tot het dunner is dan je eigenlijk wilt. Op de barbecue zal het deeg dik worden door het koken. Voordat je de pizza gaat beleggen, is het aan te raden om hem op een pizzaschep te leggen, zodat je hem gemakkelijk op de pizzasteen kunt schuiven.
- Beleg de pizza met uw favoriete beleg. Begin met de tomatensaus, voeg dan wat plakjes spek en ham toe en daarop de gekozen groenten.
- Bestrooi met kaas en plakjes mozzarella. Ben je een fan van pittig eten? Dan raden wij u ten zeerste aan wat Smokey & Sweet Hot Sauce toe te voegen.
- Leg de pizzasteen voorzichtig op de barbecue en schuif de pizza erop. Sluit het deksel en laat de pizza ongeveer 5 minuten bakken. Na 5 minuten kun je de bodem voorzichtig optillen om te zien of hij niet aanbrandt. Als dit niet het geval is, kun je hem nog iets langer laten liggen tot hij knapperig is en de kaas goed gesmolten is.
- Haal de pizza extravagant van de barbecue als hij klaar is en snijd hem in stukken. Geniet ervan!
Welk recept voor BBQ fingerfood hapjes lijkt jou het beste om dit EK te maken? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!
Het volledige assortiment rubs en kruiden vindt u HIER >
