🔥👨🍳 Maak je klaar om de grill aan te steken zodat deze Vaderdag spettert vol heerlijke barbecue gerechten! Of je nu een doorgewinterde pitmaster bent of net begint, bij ons vind je heerlijke gerechten die papa’s dag onvergetelijk zullen maken. Van sappige biefstuk tot vlees dat van het bot valt: we hebben de perfecte recepten uitgekozen om Vaderdag in stijl te vieren. Blijf ons volgen voor meer grillgrootsheid! 🥩🍔🔥 Bekijk onze 3 favoriete BBQ-recepten, inclusief onze instructievideo’s voor:
1 Picanha chimichurri, asperges & hasselback aardappel
2 Black Angus-steaks
3 Pulled Beefhammer
1. Picanha chimichurri & hasselback aardappel en asperges
Picanha, onder Nederlanders ook wel staartstuk genoemd is een heerlijk mals stuk van de rund. Gemarineerd met de Chimichurri rub, gegrilde groene asperges en Hasselback aardappels is dit een perfect, stoer barbecuegerecht voor Vaderdag. You can’t go wrong, be the master!
Ingrediënten
- Stuk picanha van ongeveer 600-700g
- 300g groene asperges
- 6 vastkokende aardappels van gemiddelde grootte
- De Chimichurri Rub
- De Spicy Chip Shaker
- Zout en peper
- Olie
Benodigdheden
- Een BBQ die zowel direct als indirect kan grillen
- Kolen, aanmaakblokjes, etc voor het aanmaken van de barbecue
- Sate prikkers
- Een tang
- Een mes
- Een snijplank
- Een kernthermometer
- Aluminiumfolie
Bereidingswijze
>>> Bekijk hier onze video over dit recept <<<
1. Bereid de barbecue voor naar voorkeur. Zorg dat de kolen heet genoeg zijn dat de barbecue een temperatuur van 200°C. Leg het rooster op de barbecue voor direct grillen.
2. Haal de picanha op tijd uit de koeling zodat deze op temperatuur kan komen. Dep deze droog en snij eventueel losse stukjes vet weg. Met een mes ga je in de kant met het vet een ruitpatroon insnijden. Nadat dit erin gesneden is, pak je de Chimichurri Rub en bestrooi het vlees royaal aan beide kanten. Smeer goed in met de handen en laat even staan zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.
3. Zodra de barbecue een temperatuur van 200°C heeft bereikt leg je het vlees met de vetkant op de barbecue. Dit zal kort en snel zijn. Het vet zal wat gaan smelten en kan op de hete kolen terecht komen, hierdoor kan het gaan vlammen. Als dit gebeurt verplaats je de picanha zodat de vetlaag niet verbrand. Binnen een paar minuten ontstaat er een bruine korst, dan is het tijd om het vlees van de barbecue af te halen.
4. Verwissel voorzichtig het directe grillen met het indirect grillen. Laat de barbecue wat afkoelen tot een temperatuur van 110°C heeft bereikt. Steek de kernthermometer in de picanha en leg deze met de vetkant boven op de gril bij het indirect grillen. Doe de barbecue dicht en laat het stuk vlees garen. Voor een mooie rode binnenkant, wacht tot de picanha een kerntemperatuur van 45°C heeft bereikt. Dat duurt meestal tussen de 1-1,5 uur.
5. Terwijl de picanha aan het garen is op de barbecue bereid je de groenten voor. Bij groene asperges is het onderste deel wat taai en wordt er vaak afgehaald. Pak de asperges onderaan vast en buig deze tot het onderste deel eraf knapt. Zo weet je precies welk deel van de asperges te eten zijn en welke niet. De asperges worden gekruid met zout en peper, om zo hun eigen authentieke smaak te behouden.
6. Voor de hasselback aardappels heb je de saté prikkers nodig. Steek zo laag mogelijk een saté prikker over de lengte door een aardappel heen. Dit is om te voorkomen dat je de aardappels zometeen helemaal doorsnijd. Snij de aardappel in dunne plakjes, maar dus niet helemaal door. Zodra de aardappel helemaal gesneden is kan je het saté stokje er weer uit halen. Doe dit ook bij de overige aardappels. Als alle aardappels klaar zijn pak je de Spicy Chip Shaker. Schud deze voor gebruik zodat alle kruiden klaar zijn voor gebruik en besprenkel genereus over de aardappels. Zorg ook dat tussen de plakjes goed veel kruiden zit.
7. Wanneer de picanha klaar is haal je deze van de barbecue af. Wikkel hem in aluminium folie en laat de temperatuur oplopen tot 55°C. Smeer de barbecue in met wat olie om te voorkomen dat de groenten aan het rek gaan plakken. Laat wat meer zuurstof toe bij de barbecue zodat de temperatuur weer wat oploopt, dit is geheel voorkeur. Voor wat zachtere meer gesmoorde groenten laat de temperatuur lager en neem langer de tijd.
8. Als de groenten klaar zijn bij de barbecue kan de picanha gesneden worden. Vang het sap wat uit het vlees komt vooral op, dit kan je lekker over het vlees gieten als het op je bord ligt. Maak je bord op met de groenten en de picanha en smullen maar!
2. Klassieke gerookte vleesburger met whisky rookhout
Soms moet je niet afwijken van normaal en gaan voor een lekkere ouderwetse steak. Dan wel weer een Black Angus mooi stuk vlees, dat dan weer wel. Heerlijk op smaak gebracht met de coffee rub voor een intens rokerige, maar toch licht zoete smaak. Gecombineerd met boterachtige suikermaïs en een aardappelsalade.
Onze kruiden uitproberen? Tag #notjustbbq zodat we jouw bericht onder onze Not Just BBQ barbecue fans kunnen delen. /h
Onze pizzasteen is van Monolith, maar ook Weber, Napoleon of The Basterd hebben deze in het assortiment.
Ingrediënten
- Not Just BBQ Coffee Rub
- Not Just BBQ Black Pepper Grinder
- Not Just BBQ Sea Salt Grinder
- Black Angus steak
- Maiskolven
- Boter
- Aardappelen
- Rode ui, knoflook, ei, augurk, bieslook, mayonaise naar smaak
Benodigdheden
- Barbecue met pizzasteen
- Grote en kleinere kom
- Vlees tang
- Aluminiumfolie
- Mes
- Snijplank
- Knoflookpers
>> klik hier voor de link naar de video bij dit recept <<
Methode Black Angus recept
1. Haal je steak uit de koelkast en smeer hem in met de coffee rub. Laat dit even staan zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.
2. Neem wat aluminiumfolie en wikkel de maiskolven erin. Voeg wat boter toe en rol de aluminiumfolie losjes op.
3. Kook de aardappelen gaar in een pan. Snijd de andere benodigdheden terwijl ze koken. Als de aardappelen gaar zijn, snijd je ze in stukjes en voeg je de rest van de ingrediënten toe.
4. Zorg dat de barbecue op temperatuur is voordat je de steak erop legt. Grill indirect om mee te beginnen. Met behulp van de kernthermometer houd je de temperatuur bij tot deze op 45 graden staat. Grill de steak daarna direct tot een kerntemperatuur van 55 graden is bereikt.
5. Haal de biefstuk en de maiskolf van de grill en geniet ervan!
3. Pulled beef van Beefhammer
Als je indruk wil maken tijdens je Vaderdag barbecue, dan moet je zeker deze beef hammer maken! Een prachtig, robuust stuk runderschenkel met een groot stuk bot dat er imposant bovenuit steekt. Het paste nog nét in onze Monolith. De beef hammer heeft een low en slow bereiding, dus geduld en tijd heb je wel nodig, dus begin op tijd op Vaderdag. Het eindresultaat is een bijzonder mals vlees dat in je handen uit elkaar valt. Het is de ideale basis voor een Pulled Beef broodje, onze Meat Pot Pie’s maar ook perfect voor een pulled beef burger. Leef je uit!
Bekijk de video van onze koks HIER op YouTube. TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest. YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- 1 beef hammer van minimaal 2,5 kg
- Voor de mopsaus: kopje water, 1 el Whisky Pepper Sauce, 2 el Smokehouse Rub, klontje roomboter.
- Not Just BBQ Smokehouse Rub
- Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce
- Not Just BBQ Smoke Chunks Cherry
- Not Just BBQ Butcher Paper
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Schaaltje om mopsaus te mengen + kwastje
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Haal een Ierse goed stuk beef hammer bij je slager.
Dag vooraf voorbereiden:
2. Maak de beef hammer ‘schoon’ door overtollig vlees en vet weg te snijden. Ook het witte vlies eraf halen. Eigenlijk is dit vergelijkbaar bij het weghalen van het vlies van spareribs. Geef een kleine inkeping en trek het vlies weg. (al vinden wij het bij spareribs wat makkelijker gaan, dus heb geduld ;-).
3. Bind rondom de beef hammer op met slagerstouw, zodat het vlees goed bijeen blijft en niet uit elkaar valt later in het garingsproces.
4. Rub het vlees goed in met de Smokehouse Rub.
5. Leg de beef hammer in een schaal, dek af met huishoudfolie en zet een nacht in de koelkast.
Op de dag zelf:
6. Bereid de kamado voor op indirecte garing. Maak het vuur aan met onze Fire Starters. Breng de dome temperatuur tussen de 115 – 120 graden Celcius.
7. Maak ondertussen de mopsaus door alle ingrediënten samen even kort tegen de kook aan te brengen. Zet apart en houdt lauwwarm zodat de boter niet gaat stollen.
8. Leg de Cherry Smoke Chunks tussen de smeulende kolen.
9. Zet de beef hammer met het bot omhoog op het rooster, plaats vooraf wel een lekbakje eronder. Laat het 1 uur roken.
10. Na 1 uur roken, houd je de beef hammer op het rooster en de temperatuur gelijk en mop zeker 3 tot 4 x het vlees overdadig in met de mopsaus. Het houdt het vlees goed vochtig, geeft een ietwat knapperige korst en voorkomt uitdroging. Blijf dit doen tot je kerntemperatuur 70 graden Celcius is.
11. Zodra de 70 graden Celcius is bereikt, haal je het beenmerg uit het bot. Dit kun je doen door het door te steken met een spies, of eruit te trekken met een pincet. Let op, heet! Houd het beenmerg apart in een klein ovenvast schaaltje.
12. Pak de beef hammer in het Butcher Paper. Giet eerst wat mopsaus in het papier en nog over het vlees heen, bind goed strak dicht met het slagerstouw.
13. Zet terug op de grill tot je interne temperatuur in het vlees de 92-94 graden Celcius heeft bereikt. Dit kan, afhankelijk van het gewicht van je beefhammer enkele uren zijn.
14. Haal de beef hammer uit het Butcher Paper, smeer royaal in met Whisky Pepper Sauce, zet een half uur terug op het rooster en sluit de deksel van de barbecue. Plaats het schaaltje beenmerg ernaast.
15. De beef hammer kan nu van de barbecue. Laat het vlees minimaal een half uur rusten, sla het Butcher Paper eromheen zodat het vlees niet uitdroogt. Wil je het vlees pas een dag later gebruiken? rol het dan in een schone handdoek en leg in een afgesloten plek.
Wij gebruikte het pulled beef van de beef hammer de volgende dag als vulling voor de Beef Pot Pie! Lees hier het recept. Smakelijk! You can’t go wrong, be the master!