Als je indruk wil maken tijdens je winterse barbecue, dan moet je zeker deze beef hammer maken! Een prachtig, robuust stuk runderschenkel met een groot stuk bot dat er imposant bovenuit steekt. Het paste nog nét in onze Monolith. De beef hammer heeft een low en slow bereiding, dus geduld en tijd heb je wel nodig. Het eindresultaat is een bijzonder mals vlees dat in je handen uit elkaar valt. Het is de ideale basis voor onze Meat Pot Pie’s maar ook perfect voor een pulled beef burger. Leef je uit!
Zeker rond St. Patrick’s Day is groot vlees van Ierse afkomst wat aandacht krijgt. Een goed recept voor je winterse buitenbarbecue dus!
Bekijk de video van onze koks HIER op YouTube.
TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- 1 beef hammer van minimaal 2,5 kg
- Voor de mopsaus: kopje water, 1 el Whisky Pepper Sauce, 2 el Smokehouse Rub, klontje roomboter.
- Not Just BBQ Smokehouse Rub
- Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce
- Not Just BBQ Smoke Chunks Cherry
- Not Just BBQ Butcher Paper
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Schaaltje om mopsaus te mengen + kwastje
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Haal een Ierse goed stuk beef hammer bij je slager.
Dag vooraf voorbereiden:
2. Maak de beef hammer ‘schoon’ door overtollig vlees en vet weg te snijden. Ook het witte vlies eraf halen. Eigenlijk is dit vergelijkbaar bij het weghalen van het vlies van spareribs. Geef een kleine inkeping en trek het vlies weg. (al vinden wij het bij spareribs wat makkelijker gaan, dus heb geduld ;-).
3. Bind rondom de beef hammer op met slagerstouw, zodat het vlees goed bijeen blijft en niet uit elkaar valt later in het garingsproces.
4. Rub het vlees goed in met de Smokehouse Rub.
5. Leg de beef hammer in een schaal, dek af met huishoudfolie en zet een nacht in de koelkast.
Op de dag zelf:
6. Bereid de kamado voor op indirecte garing. Maak het vuur aan met onze Fire Starters. Breng de dome temperatuur tussen de 115 – 120 graden Celcius.
7. Maak ondertussen de mopsaus door alle ingrediënten samen even kort tegen de kook aan te brengen. Zet apart en houdt lauwwarm zodat de boter niet gaat stollen.
8. Leg de Cherry Smoke Chunks tussen de smeulende kolen.
9. Zet de beef hammer met het bot omhoog op het rooster, plaats vooraf wel een lekbakje eronder. Laat het 1 uur roken.
10. Na 1 uur roken, houd je de beef hammer op het rooster en de temperatuur gelijk en mop zeker 3 tot 4 x het vlees overdadig in met de mopsaus. Het houdt het vlees goed vochtig, geeft een ietwat knapperige korst en voorkomt uitdroging. Blijf dit doen tot je kerntemperatuur 70 graden Celcius is.
11. Zodra de 70 graden Celcius is bereikt, haal je het beenmerg uit het bot. Dit kun je doen door het door te steken met een spies, of eruit te trekken met een pincet. Let op, heet! Houd het beenmerg apart in een klein ovenvast schaaltje.
12. Pak de beef hammer in het Butcher Paper. Giet eerst wat mopsaus in het papier en nog over het vlees heen, bind goed strak dicht met het slagerstouw.
13. Zet terug op de grill tot je interne temperatuur in het vlees de 92-94 graden Celcius heeft bereikt. Dit kan, afhankelijk van het gewicht van je beefhammer enkele uren zijn.
14. Haal de beef hammer uit het Butcher Paper, smeer royaal in met Whisky Pepper Sauce, zet een half uur terug op het rooster en sluit de deksel van de barbecue. Plaats het schaaltje beenmerg ernaast.
15. De beef hammer kan nu van de barbecue. Laat het vlees minimaal een half uur rusten, sla het Butcher Paper eromheen zodat het vlees niet uitdroogt. Wil je het vlees pas een dag later gebruiken? rol het dan in een schone handdoek en leg in een afgesloten plek.
Wij gebruikte het pulled beef van de beef hammer de volgende dag als vulling voor de Beef Pot Pie! Lees hier het recept.
Smakelijk! You can’t go wrong, be the master!