Een pizza met een bierbrood bodem. Op het eerste gezicht een gekke combinatie maar niks is minder waar. Wij hebben gekozen voor een pizza extravagante, ofwel een goed belegde pizza met ham, spek, groenten en overladen met kaas. Dat klinkt als muziek in de oren. Een pizza maken op de barbecue is helemaal niet zo gek. Veel bekende merken verkopen pizza stenen, speciaal gemaakt zodat jij een overheerlijke pizza op de barbecue kan maken. Onze pizzasteen is van Monolith, maar ook Weber, Napoleon of The Basterd hebben deze in het assortiment.
Pizzadeeg is erg makkelijk te maken en je kan het ook kant-en-klaar kopen. Maar wil je nou eens afwijken van de standaard bodem, probeer dan onze variant. Een pizzabodem van bierbrood.
Voor bierbrood kan je in principe ieder soort bier gebruiken die je wilt. Of het nou blond, dubbel of trippel is. De smaak van het bier heeft natuurlijk invloed op de smaak en het uiterlijk van je brood. Met donkerder bier word je brood ook donkerder. Zelf gebruiken wij in dit recept een blond bier van Leffe, maar je kan ook Italiaans bier gebruiken om in dezelfde sfeer als de pizza te blijven. Een paar goede opties voor Italiaans bier zijn onder andere Peroni, Moretti of Frost.
Ingrediënten
- Not Just BBQ Bierbrood Mix
- Not Just BBQ BBQ Braai Shaker
- Not Just BBQ Smokey & Sweet Hot Sauce
- Bier naar keuze
- Een paar plakjes ontbijtspek
- Een paar plakjes ham
- Groenten naar keuze (wij gebruikten paprika, ui en champignons)
- Geraspte kaas
- Mozarella
- 2 tomaten
- Italiaanse kruiden naar keus
- 2 teentjes knoflook
Benodigdheden
- Een barbecue met pizzasteen
- Een grote en kleinere kom
- Een theedoek
- Een staafmixer
- Een grote spatel
- Een pizzasnijder
- Een mes
- Een snijplank
- Een deegroller
- Een pizzaschep
- Een knoflookpers
>> klik hier voor de link naar de video bij dit recept <<
Methode
1. Allereerst gaan we het bierbrood bereiden, deze moet namelijk een uur rijzen. Voeg in een grote kom de mix voor het bierbrood toe. Doe hier het bier naar keuze bij en kneed dit tot een luchtig deeg. Dek dit af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek een uurtje rijzen.
2. Maak ondertussen de barbecue gereed. Deze moet heet zijn, erg heet. De pizza gaan we namelijk kort op een hoge temperatuur bakken. Te lang en de onderkant verbrand, wat uiteraard zonde is. Als de barbecue een temperatuur heeft bereikt van 300°C schuif je de hete kolen voorzichtig naar de randen van de barbecue. Dit doe je om er voor te zorgen dat er direct onder de pizzasteen geen hete kolen liggen om te voorkomen dat de onderkant van de bodem te snel verbrand.
3. Terwijl het bierbrood aan het rijzen is snij je de groenten en kruid je het vlees. Zorg ervoor dat de toppings dun gesneden zijn zodat ze weinig tijd nodig hebben om te garen onder de barbecue. Voor de groenten hebben wij paprika, rode ui en champignons gebruikt. Maar hier kan je in variëren door bijvoorbeeld artisjok, olijven of courgette toe te voegen.
4. Voor het spek hebben wij gekozen voor ontbijtspek dat in dunne plakken is gesneden bij de slager, evenals voor de schouderham. Ook voor het vlees kan je variëren in soort, chorizo of peperoni is ook erg lekker op de pizza. Kruid het vlees met de BBQ Braai shaker aan beide kanten naar smaak. Begin met wat minder kruiden en voeg meer toe naar smaak, deze shaker is erg vol van smaak namelijk.
5. De tomatensaus is erg makkelijk te maken en heeft slechts 2 ingrediënten: tomaten en Italiaanse kruiden. Wij hebben gebruik gemaakt van tomatenblokjes uit blik, maar je kan hier ook prima verse tomaten voor gebruiken. Voor een gladde structuur raden we aan om met een staafmixer de tomaten te pureren, maar het is niet perse nodig. Voeg hier de Italiaanse kruiden aan toe en mix door elkaar.
6. Na een uur is het deeg van het bierbrood klaar om uitgerold te worden. Rol met een deegroller het deeg uit tot het dunner is dan je eigenlijk wilt hebben. Op de barbecue zal het deeg dikke worden door het garen. Voordat je de pizza gaat beleggen wordt het aangeraden om hem op een pizzaschep te leggen zodat je hem zo eenvoudig op de pizzasteen kan laten glijden.
7. Beleg de pizza met je favoriete toppings. Begin met de tomatensaus, voeg dan wat plakjes spek en ham toe en daarboven op de gekozen groenten. Bestrooi met kaas en plakjes mozzarella. Ben je fan van pittig eten? Dan raden wij ten sterkste aan om wat van de Smokey & Sweet Hot Sauce toe te voegen.
8. Leg voorzichtig de pizzasteen op de barbecue en schuif de pizza hierop. Doe de deksel dicht en laat de pizza ongeveer 5 minuten bakken. Na 5 minuten kan je voorzichtig de bodem optillen om te kijken of deze niet aan het verbranden is. Als dit niet het geval is kan je hem nog iets langer laten liggen tot deze krokant is en de kaas goed gesmolten.
9. Haal de pizza extravagante van de barbecue af als deze klaar is en snij in stukjes. Enjoy!