4 X MOEDERDAG BBQ INSPIRATIE RECEPTEN
Vier Moederdag dit jaar met een smakelijke en gevarieerde barbecue! Verwen de dames met heerlijke gerechten vol kleur, smaak en gezondheid. Van sappige zalmfilets tot tropische kip spiezen, van verrukkelijke vegan hummus tot smaakvolle bloemkool steaks – deze recepten zijn een feest voor de smaakpapillen en zorgen voor een onvergetelijke barbecue-ervaring. Laat je inspireren door deze heerlijke gerechten en maak Moederdag extra speciaal!
1. Gerookte en gepekelde verse zalm roll-ups
Wij gaan de verse zalm pekelen en oprollen! En dan zachtjes roken boven vuurkruiden, bovendien voorzien van smeuïge roomkaas en verse kruiden! Bekijk onze LIVE VIDEO zodat je onze koks de stappen ziet doen, en hieronder lees je ook alle stappen in detail. Gaat dat samen denk je, mosterd en zalm? Benieuwd wat je ervan vindt. Laat je ons zeker je resultaat zien op Facebook, Instagram of Pinterest dan delen wij het onder alle fans.
Ingrediënten
- Zalmfilet (1 stuk van 1 kg)
- 1 citroen
- Roomkaas, naturel, 200 gram
- Verse krulpeterselie
- Verse dille
- Rietsuiker
- Not Just BBQ Seasalt grinder
- Not Just BBQ fishgrinder
- Not Just BBQ Mustard & Smoke BBQ Marinade & Sauce
- Not Just BBQ Honey Mustard Sauce
Benodigdheden
- Kamado of #weber barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor gereedmaken van je BBQ
- 1 schaal om de roomkaas en kruiden te mengen
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Slagerstouw
- Not Just BBQ Butcherpaper
Bereiding
>> Bekijk hier de step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Begin met een stuk zalm zonder vel van minimaal 1 kilo (verminder de rest van het recept als je minder gebruikt).
2. Wij kiezen ervoor om de zalm een droge ‘pekeling’ te geven. Kruid hiervoor de zalm royaal met 1 deel suiker en 2 delen grof zeezout uit de Not Just BBQ Seasalt grinder zodat er een royale pekellaag ontstaat. Doe er echt veel op! Dit is een belangrijke stap als start voor je rookproces. Het zout onttrekt vocht uit de zalm en je zal merken dat het een malsere en intensere smaak heeft. De rooksmaak zal hierdoor nog meer kans krijgen om effect te hebben op je smaakbeleving. Variant: Je kunt ook een ‘nat’ pekelbad maken. Daarvoor gebruik je dezelfde hoeveelheden suiker en grof zout in een badje water en daarin leg je een nacht de vis. Experimenteer zelf.
3. Pak de vis in met butcher paper en sluit het dicht met slagerstouw. Leg de vis daarna een nacht in de koelkast.
4. Haal de volgende dag uit de koelkast, spoel voorzichtig af met water en dep extreem droog.
5. Kruid de zalm licht met een rub waarin weinig zout zit. Wij gebruikten de Not Just BBQ fishgrinder, want met name het venkelzaad en dillezaad en dilletoppen die in deze kruiden zitten zijn zó goed bij deze vis
6. Start je BBQ met onze firestarters. Bereid de BBQ temperatuur tot 110 graden Celsius/225 F.
7. Maak ondertussen de vulling: hak de jalapeño, dille of peterselie en kappertjes fijn. Combineren met sap van een halve citroen, nog een beetje van de Not Just BBQ fishgrinder en de roomkaas.
8. Smeer de vulling op de zalm.
9. Rol de zalm op en breng in de breedte, om de 2-3 centimeter slagerstouw aan. Snijd met een superscherp mes in plakjes van zo’n 5 cm dikte.
10. Wanneer je extra citrus smaak in je zalm wenst, snijd citrus zoals grapefruit, sinaasappel of citroen in schijfjes en leg dit op de grill, leg hier de zalm roll-ups op. 11. Strooi de Not Just BBQ Fire Herbs de Provence tussen de smeulende kolen en rook (of bak op 110 graden Celsius gedurende ongeveer 30-45min tot de vis 50 graden C. intern raakt.
12. Maak een glazuur van de Not Just BBQ Mustard & Smoke BBQ Marinade & Sauce en verdun eventueel met wat water. 13. Top de zalm met een laagje glazuur, en breng de interne temperatuur tot 60 graden Celsius/130 F.
Wij maakten er nog geroosterde artisjokken bij. Vet ze in met een beetje olie en leg ze heel op de grill, ook hier naar je eigen smaak de EveryDay Grinder of Chilli Rub overheen en kort grillen naast de zalm roll-ups. De blaadjes van de artisjok trek je zó los, even dippen in een klein dipsausje van de Not Just BBQ Honey Mustard Sauce en zuig het blaadje uit. Het hart van de artisjok is heerlijk om zo te eten of voeg het, gesneden, toe aan een salade. Serveer warm. Genieten ervan!
Eindresultaat zalmfilet roll-ups
2. Tropisch kip-ananas-periperi in butcherpaper
Kruidige kip in combinatie met fris fruit werkt altijd goed op de barbecue. We kiezen deze keer voor een gaarwijze die niet fout kan gaan: kip gestoomd in butcherpaper. De kipfilet kan dan niet uitdrogen, en de smaken dringen goed door in het vlees. En lekker makkelijk, want de pakketjes kunnen zodra ze klaar zijn zó op het bord gepresenteerd worden. Eten uit het pakketje dus. Peri Peri HOT! Krijg je al trek? Ga je dit gerecht bereiden? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media en we delen het met alle bbq-fans. Je kunt ons ook vinden op Instagram, Facebook en Pinterest. YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- Kipfilet 2 grote borststukken
- Verse ananas
- Knoflook teen, fijngeperst
- 1 Courgette in halve plakjes
- 1 Kleine paprika in blokjes van 2 cm
- 1 lente-ui voor garnering
- Not Just BBQ Peri Peri Rub
- Not Just BBQ Sweet & Spicy BBQ Saus
Benodigheden
- Kamado barbecue
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Not Just BBQ Butcherpaper
- Snijplank
- Schaal
Bereiding
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Prepareer de barbecue voor indirect grillen op ongeveer 180 graden Celcius.
2. Snijd de kipfilet in stukjes van 5 cm.
3. Voeg Peri Peri rub toe en laat marineren.
4. Snijd de paprika in blokjes of reepjes, snijd de courgette in halve plakjes, de ananas in plakjes.
5. Snijd vier vellen butcherpaper af, genoeg om de kip en groenten in dicht te vouwen. Leg vervolgens de kip in het midden van het papier en verdeel de groenten, knoflook en 2 à 3 ananas schijfjes toe aan elk pakketje.
6. Verdeel ongeveer 2 eetlepels van de Sweet & Spicy bbq marinade over de kip.
7. Bindt de pakketjes dicht met slagerstouw en leg de kip pakketjes op de gril en verwarm zo’n 10 minuten.
8. Open de pakketjes en garneer met een beetje lente-ui.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Resultaat tropische kip-ananas pakketjes Peri Peri
3. Vegan bloemkool met chilli salsa chimichurri
Vegetarisch barbecueën is populair, maar wil je eens wat anders dan de standaard gevulde portobello? Ga voor een stoere steak van bloemkool! En het mooie is dat hij nog sneller klaar is dan een echte steak. Het lijkt zo simpel, en dat is het ook. Maar superlekker door de bijpassende frisse salsa en marinade. Afgemaakt met je favoriete hete chilisaus. Gebruik een mooie grote bloemkool, zodat je van het middenstuk goede plakken kunt snijden. De bloemkoolroosjes aan de buitenkant zijn natuurlijk perfect voor een frisse salade of als basis voor een bloemkoolpizza. (maar dat maken we een andere keer) Ga jij dit gerecht bereiden? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media en we delen het met alle bbq-fans. Je kunt ons ook vinden op Instagram, Facebook en Pinterest. YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingredienten
- 1 bloemkool
- Handje platte peterselie
- 2 knoflookteentjes
- 1/2 ui
- 1 el azijn
- Olijfolie 50 ml
- Handje pijnboompitjes (garnering)
- Parmezaanse kaas (garnering)
- 2 el boter
- Not Just BBQ pepper & Salt shaker
- Not Just BBQ firestarters
- Not Just BBQ Chipotle Chilli rub
Benodigheden
- Kamado barbecue (we gebruikten onze Monolith Icon)
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Kwast
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Blender
- Schaaltje
Bereiding
>> Bekijk HIER onze step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen voor bloemkool steaks:
1. Snijd de platte peterselie zo klein mogelijk. Snijd van plet de knoflookteentjes en snipper de witte ui. Voeg samen in een kommetje.
2. Voeg vervolgens de azijn en de olie toe en roer goed door. Breng op smaak met Chipotle Chili rub. Laat staan tot serveren.
3. Rooster de pijnboompitjes kort in een grote, droge koekenpan tot ze bruin zijn. Haal ze daarna uit de pan.
4. Verwijder de bloemkoolbladeren en snij de bloemkool in plakken van 2-3 centimeter dik.
5. Bestrijk de plakken bloemkool met wat olie of boter en grill ze 3-4 minuten per kant op het rooster van de barbecue. Tussendoor mag je best extra met boter besmeren.
6. Serveer de bloemkoolsteaks met de pijnboompitjes en strooi wat naar smaak wat zout/peper uit de molen erboven.
7. Smeer een beetje chimichurri-salsa over de bloemkool. Geef de rest van de chimichurri ernaast.
Rasp grove vlokken Parmezaanse kaas over de steaks en serveer warm direct.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Resultaat vegan bloemkool met chilli salsa chimichurri
4. Vegan hummus van gegrilde courgette
We wilden vandaag iets maken met groenten, gegrilde courgette. Tijdens onze zomerse barbecue video shoot maakten onze hobbykok een recept met Franse basis en Noord-Afrikaanse invloeden. Een hummus. De typisch Franse lunch begint met een koud voorgerecht zoals een salade en natuurlijk stokbrood. En omdat courgette vaak voorkomt in de Franse keuken, maakten we er deze keer een licht lunchgerecht van in de vorm van een zomerse hummus. Ga je dit gerecht maken? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest. YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- 700 gram courgette
- 2-3 teentjes knoflook
- Sap van 1 citroen
- 1/2 avocado
- 1/4 kop of meer verse kruiden (bv platte peterselie, munt, basilicum of een combinatie)
- Enkele eetlepels yoghurt voor extra romigheid
- Not Just BBQ pepper & Salt shaker
- Not Just BBQ firestarters
- Not Just BBQ Moroccan Rub
Benodigdheden
- Kamado barbecue ( wij gebruikten de Monolith Icon)
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Blender
- Schaaltje
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Rooster 2 eetlepels sesamzaadjes (let op!) kort op een plaat/pan en zet apart.
2. Snijd de courgette in de lengte in plakken van ½ cm dik, bestrijk ze met een beetje olijfolie + bestrooi met Moroccan Rub, en gril ze op middelhoog vuur tot goed aangebakken en gaar zijn.
3. Pak de teentjes knoflook in aluminiumfolie en leg naast de courgettes te poffen.
4. Leg de courgettes zodra ze klaar zijn een paar minuten in folie om ze te laten stomen en malser te maken.
5. Pureer de sesamzaadjes kort in een vijzel
6. Houd 2 grote plakken courgette apart. Doe rest van de gegrilde courgette samen met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en pureer tot een relatief gladde massa.
7. Proef en voeg extra Moroccan Rub naar smaak toe. Doe het in een kom, maak met een lepel een kleine ronde “kuil” en sprenkel een beetje olijfolie in de kuil. serveer warm of gekoeld. Eventueel een beetje klein gesneden munt + peterselie eroverheen strooien. Smakelijk!
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Resultaat hummus van gegrilde courgette
Welk recept ga jij deze Moederdag maken? Laat het ons weten via Instagram of Facebook!