Hamburger dag, dat is toch zeker iedere dag? Van jong tot oud wordt blij van zo’n sappige klassieke Beef Burger van de bbq waarbij het onmogelijk is om het netjes te eten en de sappen en saus over je kin en vingers loopt. Servetten zijn niet nodig, gewoon ongegeneerd eten. Zooooo lekker.
Tijdens onze zonnige zomer filmshoot maakten we de gouwe ouwe klassieker: beef burger. Wanneer je goede ingredienten gebruikt, proef je zó het verschil met kant-en-klare burgers. En het is helemaal niet zoveel werk als je denkt, terwijl je kolen fikken heb jij je eerste burger al klaar! Combineer het met onze andere feelgood food recepten zoals de moinkballs of chicken fajita. Lees hier stap voor stap hoe we het gerecht voorbereiden, kruiden en garen.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten voor 2 hamburger
- 500 gram rundergehakt van de beste kwaliteit!
- Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
- Krop botersla
- 2 Tomaten
- 2 Augurken
- 1 Rode ui
- 2 Eieren
- oud brood kleingesneden, of grove paneermeel
- Not Just BBQ smokehouse BBQ rub
- Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce
Benodigdheden
- #Weber barbecue of smoker ton
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor het aanmaken van de BBQ
- rookhout chunks whisky
- 1 Grote schaal om gehakt te mengen
- Snijplank
- Scherp mes
- Eventueel een hamburgerpers
- Barbecuetang
Bereidingswijze
>> Bekijk hier onze video bij dit recept <<
1. Neem je gehakt uit de koelkast en bereid het direct. Je gehakt is natuurlijk van goed vlees van de slager, zoals van de nek of rib en vraag om de vette variant zodat het tijdens het barbecue goed sappig blijft. Zonder die vetten wordt het een droge lap en dat wil je niet.
Start je BBQ op met onze firestarters, ze zijn zo makkelijk. Laat de BBQ oplopen naar 200 graden. Pas vlak voordat de burgers op de grill gaan voeg je onze rookhout chunks whisky toe.
2. Ondertussen voeg je aan het gehakt twee eieren toe, broodkruim en verse peterselie.
Kruid het gehakt met Not Just BBQ smokehouse BBQ rub. Meng goed door elkaar, maar niet te lang kneden zodat je de lucht erin houdt.
3. Neem een hoeveelheid (gemiddeld is een goede hamburger zo’n 100 gram, of als je voor robuust wil gaan maak ‘m dan tot 150 gram) en doe dit in de hamburgerpers. Dan zijn alle hamburgers straks netjes even groot. Heb je geen pers? Dan goed boetseren met je handen, dat is geen enkel probleem!
Tip: Maak een klein kuiltje in het midden van de hamburger, zodat je tijdens het grillen niet zo’n bult bovenop krijgt en een holte van onderen, dit gebeurt wanneer het vlees uitzet door de hitte. Voor het beste resultaat, begin dan handeling 2 en 3 een paar uurtjes eerder en houd de hamburgers koel in de koelkast, dan blijft het gehakt mooi stevig.
4. Nou hup, barbecue al op temperatuur? We willen het heet! Dan het rookhout bij je kolen. Wij gebruiken rookhout chunks whisky dit keer. Maar experimenteer tussen de vijf rooksmaken die we je bieden.
5. De hamburgers kunnen op de grill. Als je het lekker vindt, kun je de buitenzijde van de hamburger nog een tikkie van de Smokehouse Rub geven. Houd de deksel er in deze fase niet op, want dan kook je de burgers en dat wil je niet. Je wil je burger lekker donkerbruin met knapperige korstjes aan de buitenkant en een sappige binnenkant.
6. Tja, en wanneer ga je je hamburger keren? Dat is jouw inzicht als barbecue ‘master’. Draai je hamburger niet te vaak, het wordt er niet mooier op. Je merkt vanzelf, wanneer de hamburger loskomt van het rooster dan is ie toe aan de andere kant.
7. Geduld. Je hamburger is bijna klaar, maar geef ‘m tijd om goed te garen. Je wilt ‘m niet rauw van binnen.
8. Snijd ondertussen de broodjes door midden. Leg ze met de snijkant naast de burgers en rooster ze kort een beetje knapperig.
9. Snijd ondertussen ook alvast de tomaat, ui en augurk in dunne plakjes. Als je wilt kun je nog meer lekkers toevoegen zoals plakjes gegrild bacon of een plak Cheddar Kaas die je de laatste 30 seconden op je burger laat mee smelten.
10. Stel je hamburger samen. Bedje van sla voor de vitaminen, en dan die dikke hamburger z’n beste saus als extra kick geven: Not Just BBQ Whisky Pepper Sauce Smakelijk!