Robuust recept met een chique kerst tintje. Onze Not Just BBQ chefs gingen tijdens onze outdoor winter barbecue dag aan het werk met een prachtig stuk varkens ribroast. Imposant door het volume en bot, een echt winters gerecht dat prima voor de kerst te bereiden is. Het is de tomahawk steak van het varken. Het vlees is redelijk makkelijk te maken, vooral de thermometer in de gaten houden! Een echt kerst recept met spruiten, zo klaargemaakt dat echt iedereen het lust! Want we maakten deze winterse groenten ook op de barbecue gecombineerd met friszoete appel en zoutig spek. Al onze gasten smulden ervan! Echt waar.
Ga je dit gerecht maken? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
(hoeveelheid voor 4 personen)
- Varkens ribroast 700 gram
- Speklap in blokjes 160 gram
- 2 eetlepels whisky
- Spruitjes klein
- Stevige frisse appel
- Rozijnen
- Zak cranberries
- Harde suiker
- Olijfolie
- Not Just BBQ Steak & Chops shaker
- Not Just BBQ firestarters
- Not Just BBQ Smoke Wood Whisky
- Not Just BBQ Mustard & Smoke saus
Benodigdheden
- Kamado barbecue ( wij gingen voor de Black Bastard)
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters
- Snijplank
- Scherp mes
- Barbecue tang
- Kernthermometer
- Gietijzeren bakpan
Bereidingswijze
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
- Haal bij de goede slager een varkens ribroast.
- Snijd de vetlaag van het ribstuk kruislings in. Tot op het vlees, niet te diep.
- Meng de rub met 2 eetlepels whisky of rum.
- Smeer het vlees hier overdadig mee in en laat even intrekken.
- We gaan de BBQ inrichten om de Tomapork indirect te garen bij 110° Celsius.
- Start het vuur met de firestarters.
- Leg Whisky Smoke Chunks tussen de smeulende kolen.
- Leg de/meerdere Tomapork varkens ribroast op de grill. Draai om de 10 minuten de tomapork eventjes om.
- Braad de spekjes kort aan, voeg de (geblancheerde) spruitjes toe en laat rustig garen. Sluit de deksel van de bbq. Voeg 10 minuten voor serveren de kleingesneden appel en rozijnen toe.
- Warm ondertussen in een klein pannetje de cranberry’s met wat water en suiker.
- Wanneer de Tomapork een kerntemperatuur van 50° Celsius heeft bereikt gaan we over op direct garen van de Tomapork.
- Gaar de Tomapork tot een kerntemperatuur van 60° Celsius en laat 5 á 10 minuten afgedekt rusten.
Presenteer door het vlees in plakjes te snijden, het bot mag je laten zien, wel zo stoer! Serveer de groenten en cranberry’s los naast het vlees zodat iedereen zelf kan pakken. Lekker met de rokerig, pittige Mustard & Smoke saus. Smakelijk! You can’t go wrong, be the master!
Resultaat Tomapork whisky varkens ribroast met spruiten op je BBQ