Ga je dit stoofgerecht maken? Laat ons weten hoe het eindresultaat was! TAG #notjustbbq in je social media. Dan delen wij het met barbecue fans. En vergeet niet ons YouTube kanaal te bekijken EN abonneren. Je vindt ons ook op Instagram, Facebook en Pinterest.
YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten
- Not Just BBQ Boeuf Bourguignon Mix
- Not Just BBQ Firestarters
- 10 gram spek, in blokjes gesneden,
- 1-2 eetlepel olijfolie
- 1 kg mager stoofvlees (bij voorkeur karbonade), in blokjes en droog gedept
- 1 ui, geschild en in plakjes gesneden
- 1 grote wortel, geschild en in plakjes gesneden
- 1 eetlepel bloem
- 1 fles van 750 ml volle, jonge rode wijn (*lees het bericht voor alternatieven)
- 2 tot 3 kopjes water
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 18 tot 24 kleine witte zilveruitjes (of een pot zilveruitjes met water gespoeld en uitgelekt)
- Gehakte peterselie
- 1 pond verse champignons, in vieren gesneden
- 2 eetlepels boter
Benodigdheden
- Kamado barbecue (wij hadden dit keer onze The Bastard grill)
- Kolen
- Grote gietijzeren pan
- Scherp mes
Bereidingswijze voor Boeuf Bourguignon stoofgerecht
>> Bekijk HIER ons step-by-step how-to video recept <<
Snelle recept stappen:
1. Steek de bbq aan met Firestarters, zorg voor directe hitte 250 graden. Laat de pan mee warm worden.
2. Breng een pan water aan de kook en voeg het spek toe. Kook 10 minuten, laat uitlekken en droog met keukenpapier. (Deze stap verwijdert het overtollige zout/rokerige smaak en laat een deel van het vet verdwijnen).
3. Bak het spek in 2 tot 3 minuten goudbruin in een grote pan op de grill. Verwijder het spek met een schuimspaan en bewaar het.
4. Bak het rundvlees aan alle kanten in de hete olie en het spekvet. Verwijder het gebruinde rundvlees en leg apart.
5. Voeg in hetzelfde vet de ui toe en fruit deze tot hij bruin begint te worden, ongeveer 2 minuten. Voeg de knoflook en wortels toe en bak nog een paar minuten mee. 6
. Doe het spek en het rundvlees terug in de pan en DOE DE STEW KRUIDEN ERBIJ
7. Strooi vervolgens de bloem erover en schep het vlees in een jasje. Laat 4 minuten garen want de bloem heeft even tijd nodig om te garen!
8. Gooi het vlees na 4 minuten nogmaals om en laat nog 4 minuten garen. (Door dit proces wordt de bloem bruin en krijgt het vlees een lichte korst).
9. Voeg de tomatenpuree toe.
10. Roer de wijn en het water erdoor, zodat het rundvlees nauwelijks bedekt is. Nu is het een goed moment om met een houten lepel alle overgebleven bruine stukjes van de bodem van de pan te schrapen!
11. Breng de barbecue naar indirect garen door hitteschild, en temp mag zakken naar 120 graden.
12. Zodra het begint te pruttelen, deksel erop. Laat 2 1/2 tot 3 uur sudderen of tot het vlees zacht is. Het vlees is gaar als een vork er gemakkelijk in prikt. 13. Terwijl het vlees kookt, bereidt u de uien en champignons.
14. Het schillen van zilveruitjes kan lastig zijn, dus hier is een trucje: breng een pan vol water aan de kook. Terwijl het water kookt, snijd je de wortels van de uien. Voeg dan de uien toe en blancheer ze ongeveer een minuut. Breng ze over in een kom met ijswater om het koken te stoppen. Knijp in elke ui aan het stengeluiteinde en hij zou net uit zijn schil moeten glijden. Zo niet, gebruik dan een schilmesje om de schil te verwijderen. (Wij konden geen verse zilverui vinden en gebruikten zilveruitjes uit een pot die we eerst met water hebben gespoeld en laten uitlekken.
15. Verhit de olijfolie en de boter in een grote pan op matig vuur tot ze borrelen. Voeg de uien toe en bak ze ongeveer 10 minuten, onder af en toe roeren, tot ze bruin zijn. Pas op dat de schil niet breekt! Voeg de in kwarten gesneden champignons toe en roerbak kort.
16. Voeg zilverui en champignon bij het vlees nadat dit 2 uur heeft geprutteld.
17. Check na 3 uur of het vlees gaar is. Is dat niet, zet steeds weer een kwartiertje terug en check.
18. Haal van de grill af en scheidt de saus van het vlees, spek en wortels.
19. Zeef de saus door een fijnmazige zeef boven een steelpan. Schep het vet van de saus af en laat nog een minuut of twee sudderen, waarbij je extra vet afroomt als het omhoog komt. Kook tot de saus dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Voeg een paar eetlepels water toe wanneer de saus te dik is.
20. Zet het vlees en de groenten terug op de grill en giet de saus erover.
21. Doe het deksel van de barbecue dicht en laat je gerecht nog even 2 tot 3 minuten sudderen, waarbij je het vlees en de groenten verschillende keren met de saus omschept/bedruipt.
22. Garneer met gehakte peterselie en serveer direct. Dit stoofgerecht is lekker met aardappelpuree of gepofte aardappel. Geniet ervan.