Speciale dagen vragen om gerechten waar we onszelf nét iets meer uitdagen en op zoek gaan naar iets verrassends en niet alledaags. Voor het paasdiner wilden we dit jaar iets meer culinair dan de standaard kip, vleesrollade en eieren. Maar wat als we iets kleiner gaan. Dat bracht ons bij de kwartel. Die we nog niet eerder op de barbecue hadden, en welke techniek pas je toe op deze zogenoemde ‘delicatesse’ en hoe smaakt het met onze Peri Peri kruiden en Fireherbs? Bij thuiskoks wordt de kwartel nog niet heel vaak bereid, en dat is jammer want deze kleine fazantsoort is snel te bereiden en heeft veel smaak. We zijn benieuwd naar jouw mening over de kwartel, maar wij vonden het voor de vrolijke paasdagen leuk om eens iets minder grof met de barbecue bezig te zijn. Kwartel blijkt een redelijk verfijnd en licht gerecht voor een voorgerecht van het paasdiner.
Lees hier stap voor stap hoe we het gerecht voorbereiden, kruiden en garen. YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 kwartels a 200 gram
- Not Just BBQ Peri Peri Rub
- plantaardige olie
- 2 stronkjes witlof
Voor de vulling:
- 1 Lenteui
- 1/2 Appel
- 2 Oude witte boterhammen
- 1 Kleine teen knoflook
- Handvol rozijnen
- Not Just BBQ Italian Grinder
Voor het aardappel deeg:
- 2 Aardappels kruimig
- 1 Ei
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- Beetje amandelmelk
- Geraspte kaas naar smaak
- Not Just BBQ Spicy Chip Shaker
Benodigdheden
- Kamado barbecue, wij gebruiken een tafelmodel @Monolith
- Kolen, Not Just BBQ Firestarters, etc. voor het aanmaken van de BBQ
- Not Just BBQ Fire herbs
- Aluminiumfolie
- Mes, vork
- Snijplank
- Barbecuetang
- Handschoenen
- Metaalgaren of slagerstouw
- Not Just BBQ Butcherpaper
Bereidingswijze
>> Bekijk hier onze video bij dit recept <<
1. Neem de twee kwartels uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. De kwartel is een fazantsoort en het kleinste vederwild dat je kunt consumeren. De kop van de kwartel blijft aan het karkas zitten, zodat je ook echt zeker weet dat je de juiste vogel hebt, en is van binnen al schoongemaakt. Check voor de zekerheid of alle ingewanden ook echt verwijderd zijn. Verwijder de kop met een gewone schaar, knip hiervoor vlak boven de schouder de nek door. Leg de kwartels nog even afgedekt apart.
Tip: mochten er nog iets teveel restveertjes aan de kwartel achterblijven, schroei de buitenkant van de kwartel dan licht met een hand brander of schroei ze licht aan boven het barbecue vuur. Niet te lang!
2. Start je barbecue op. Wij gebruikten natuurlijk onze eigen Firestarters, ze zijn zo makkelijk. We willen vandaag de hitte van de barbecue zo laag mogelijk houden, dus houd de kolen laag. En omdat we klein formaat vlees prepareren, zijn er niet veel kolen nodig.
3. Laat de BBQ lichtjes oplopen naar maximaal 150 graden Celcius. Sluit de luchttoevoer af wanneer het te heet wordt.
4. Voeg een klein handje Fire Herbs toe, zodra het vuur weg is en de kolen smeulen, direct op en tussen de kolen.
5. Prik de aardappelen in met een vork en pak in in aluminiumfolie. Leg ze gelijk tussen het vuur en smeulende kolen. Ze mogen goed heet worden.
6. Pak de twee sneetjes brood en rooster ze kort boven de gloeiende kolen. Sluit daarna de barbecue zodra het kan zodat de aardappelen goed stoven. Ze hebben zeker een kwartier nodig, maar dat ligt aan het formaat aardappel, dus check zelf af en toe maar er kan weinig fout gaan want ze zijn goed ingepakt.
7. Snijd ondertussen de appel, lenteui en knoflook zo klein mogelijk. Snij ook het brood, zonder de korstjes, in kleine stukjes.
8. Voeg alle droge ingrediënten bijeen. Knip er peterselie boven en kruid extra met de Not Just BBQ Italian Grinder. Vooral de rozemarijn, oregano en het beetje zout en zwart peper in deze kruidenmix werken perfect samen met het zoete van de appel en rozijnen. Schud het even goed door elkaar.
9. Vul de kwartel royaal met de droge vulling. Duw het goed naar binnen.
10. Vet de vogels licht in met een plantaardige olie en de Not Just BBQ Peri Peri Rub. Masseer het goed in met je handen. De kruiden hebben het frisse zeezout en de bruine suiker karamelliseert het vlees licht. De lichte touch van de chillipeper geeft het een tikkie pit. Niet teveel, want het mag de wildsmaak niet overheersen.
11. Pak de kwartels in, in het Butcherpaper. Wind er een slagerstouw of ijzergaren omheen en bind goed dicht.
12. Haal de gepofte aardappels uit de kolen. Schraap ze leeg en klop dit samen met het ei, goeie scheut amandelmelk, geraspte kaas en zelfrijzend bakmeel tot een redelijk dik deeg.
13. Leg de ingepakte kwartels enkele minuten een beetje hoog maar wel direct OP de kolen. Draai regelmatig. De kolen mogen niet te heet zijn, laat de barbecue open.
14. Ondertussen snijd je de witlof in de lengte, besprenkel met een beetje olie en de Not Just BBQ Peri Peri Rub.
15. Haal de kwartel uit de kolen en leg het samen met de witlof op indirect garen, zo’n 10 minuten. Sluit de BBQ en houd de BBQ temperatuur rond 150 graden Celcius.
16. Vul de holletjes in de poffertjespan met het aardappeldeegje. Zet de pan op de barbecue zodra de witlof en kwartel 10 minuten gegaard zijn. De poffertjes hebben totaal maar 8 minuten nodig. Halverweg wel even met een vorkje omdraaien, zodat je aan twee zijden licht, goudbruin gebakken poffertjes hebt.
tip: heb je geen poffertjespan? Maak kleine, niet te dikke pancakes op een hitte vaste pan.
17. Snijd borstfilets van de kwartels, en haal de 2 poten eraf. Gebruik ook een beetje van de vulling, die is heerlijk warm , zoet pittig en geurend.
18. Presenteer je gerecht. Het leukste is het om op een poffertje een klein beetje witlof met daarop stukjes kwartel en een klein beetje vulling te leggen. Zo heb je een heerlijk culinair hapje. Extra saus is niet nodig, de vulling is sappig en fris. Smakelijk!